• Саудитска Арабия казва, чe „няма място“ за неспазване на решението на ОПЕК + за съкращения на производството

    Саудитска Арабия казва, чe „няма място“ за неспазване на решението на ОПЕК + за съкращения на производството

    Групата ще преразглежда производствената си политика ежемесечно, като следващото заседание на групата ще се проведе на 18 юни.

    Саудитска Арабия казва, чe „няма място“ за неспазване на решението на ОПЕК + за съкращения на производството
    • "Не може да не се съобразим", каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман по време на виртуална пресконференция в понеделник.
    • Изявлението му е в резултат на срещата на съюзниците от ОПЕК и извън ОПЕК, често наричани ОПЕК +, се съгласиха да удължат най-сериозния кръг от съкращения на производството в историята, за да отнемат около 10% от доставките на петрол от пазара до края на следващия месец.
    • Международният сравнителен фючърс на Brent се търгуваше за $ 41,72 за барел, което е спад с около 1,3%, докато междинните фючърси на Западен Тексас са 38,88 долара, над 1,6% по-ниски.

    Кралство Саудитска Арабия (част от ОПЕК) и лидерът на Русия (извън ОПЕК) заявиха в понеделник, че успехът на последното съкращаване на производството на енергийния алианс е благодарение на това, че всички членове спазват условията на споразумението.

    Той идва малко след като съюзниците от ОПЕК и тези извън ОПЕК, често наричани ОПЕК +, се съгласиха да удължат най-дълбокия си кръг от съкращения на производството в историята, за да отнемат около 10% от доставките на петрол от пазара до края на следващия месец.

    "Не може да не се съобразим ", каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман по време на виртуална пресконференция в понеделник.
    Онези, които не успяха да се съобразят със сделката OPEC + през май и юни, трябва да компенсират допълнителните съкращения от юли до септември, каза Абдулазиз бин Салман.

    Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви чрез преводач, че е напълно съгласен със саудитския си колега. „Мога да кажа, че общите нива на съответствие са изключително високи, като се има предвид степента на намаляване и колко е лоша ситуацията.“

    „Прекарахме много време в обсъждане на пълното съответствие и как това ще бъде компенсирано, защото успехът на сделката и успехът на нашите усилия са в резултат на усилията на всички страни“, добави той.

    Международният сравнителен фючърс на Brent се търгуваше на стойност 42,07 долара за барел в понеделник следобед, като понижи с около 0,6%, докато фючърсите на САЩ от Уестърн Тексас за междинните пазари (WTI) възлизат на 38,98 долара, над 1,3% по-ниско.

    И двата договора спечелиха печалби, след като се повишиха до най-високото си ниво от 6 март по-рано в сесията, като се покачиха съответно до 43,41 долара и 40,44 долара.

    Какво е договорено?

    Цените на петрола се покачиха по-високо, тъй като някои от най-мощните производители на петрол в света намалиха производството с 9,7 милиона барела на ден от 1 май. Този ход беше предназначен да подпомогне цените в момент, когато пандемията на коронавирус доведе до безпрецедентно намаляване на търсенето на енергийните пазари.

    Международната агенция по енергетика изчисли, че около 25% от търсенето е източено от пазара през април, тъй като ограничителните мерки доведоха мобилността до нула за милиарди хора по целия свят.

    Първоначално планираните съкращения на продукцията от OPEC + ще бъдат намалени до 7,7 милиона барела на ден от 1 юли до края на годината.

    Но новата сделка, обезпечена през уикенда, означава, че групата ще намали 9,6 милиона барела на ден до края на юли. Цифрата е със 100 000 барела на ден по-ниска от предишното споразумение, защото Мексико заяви, че остава ангажиран с условията на първоначалната сделка и последващо намаляване на съкращенията.

    Възстановяването на търсенето през следващите месеци ще диктува поведението на ОПЕК, смята петролнен анализатор

    Енергийният министър на Саудитска Арабия настоя в събота, че действията на несъответстващи членове на енергийния алианс, като Ирак, Нигерия, Ангола и Казахстан, ще бъдат „жизненоважни“, ако ОПЕК + възстанови доверието в „единството и ефективността“ на групата.

    Независимо от това, говорейки на виртуална пресконференция в понеделник, Абдулазиз бин Салман беше недвусмислен по отношение на бъдещето на енергийния съюз.
    "OPEC + е, докато смъртта не ни раздели", каза той.

    Групата ще преразглежда производствената си политика ежемесечно, като следващото заседание на групата ще се проведе на 18 юни.

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0