• Продажбите на дребно в САЩ нарастват със 17,7% през май при най-големия месечен скок досега

    Продажбите на дребно в САЩ нарастват със 17,7% през май при най-големия месечен скок досега

    Докато месечните печалби поставят рекорди, икономиката все още компенсира загубените позиции.

    Продажбите на дребно в САЩ нарастват със 17,7% през май при най-големия месечен скок досега
    • Продажбите на дребно се повишиха с 17,7% през май спрямо предходния месец, и то много над прогнозата за 8%.
    • Акциите скочиха заради тази новина.

    Продажбите на дребно разбиха вече високите очаквания за месец май, тъй като бяха отменени ограниченията за потребителите, наложени заради коронавируса и отново  започнаха да пазаруват.

    17,7% печалба, включително продажбите на храни, бърно надмина рекордните 6,7% от октомври 2001 г. - месец след терористичните атаки на 11 септември - и надмина оценката от 8% дадена от икономисти, според проучване на Dow Jones.

    Самите продажби на дребно са с 16,8% по-високи спрямо месец по-рано, повече от два пъти оценката от 8% от Dow Jones и обръщане от ревизирания спад от 14,7% от предходния месец. Магазините за дрехи и аксесоари отчитат най-голям процент на печалба - от 188%, докато спортни стоки, хоби, музикални инструменти и книжарници се покачиха с 88,2%.

    Правителствените номера, публикувани час преди началото на борсовата търговия, допринесоха за доброто настроение на Уолстрийт, като Dow нарасна с над 900 пункта в предварителния пазар. До късна сутрин акциите бяха над 500 пункта.

    Президентът Доналд Тръмп побърза да съобщи новините, написвайки в Туитър, че „това е ГОЛЯМ ДЕН ЗА АКЦИИТЕ И РАБОТНИТЕ МЕСТА!“

    С изключение на моторните превозни средства и авточасти, които имаха 44,1%, печалба през май и достигна 12,4%, което също е най-доброто от рекорда от 1967 година.

    След като бяха почти напълно затворени по време на блокирането, хранителните магазини, местата за бързо хранене и местата за пиене отбелязаха 29.1% ръст през май. Някои щати започнаха да позволяват хранене на открито през месеца, след като заведенията бяха ограничени за събирания.

    Докато месечните печалби поставят рекорди, икономиката все още компенсира загубените позиции.

    Общите продажби са намалели с 6,1% от преди година, тъй като икономистите все още очакват най-големия годишен БВП през второто тримесечие, което САЩ някога са виждали.

    сива икономика САЩ акции Доналд Тръмп Dow Jones

    Оценка на новината

    0