• ЕС иска да поднови преговорите за инвестиции с Китай, като същевременно засили контрола върху китайските фирми

    ЕС иска да поднови преговорите за инвестиции с Китай, като същевременно засили контрола върху китайските фирми

    Институцията вече контролира държавната помощ, отпускана от европейските правителства на корпорации, но иска същия инструмент и за надзор над чуждестранните държавни субсидии.

    ЕС иска да поднови преговорите за инвестиции с Китай, като същевременно засили контрола върху китайските фирми

    • ЕС твърди, че европейските компании, работещи в Китай, не се радват на подобни нива на прозрачност и лоялна конкуренция като тези, дадени на китайските фирми в Европейския съюз.
    • Осигуряването на равни условия е ключова цел за Европейския съюз.
    • Европейската комисия започна процес миналата седмица, който би могъл да ограничи подкрепяните от китайското правителство фирми да работят в ЕС.

    Европейският съюз (ЕС) се надява да поднови преговорите за инвестиции с Китай, тъй като той е домакин на разговори с китайския президент Си Цзинпин и премиера Ли Кекианг.

    Двете страни започнаха преговори за инвестиционно споразумение още през 2014 г., което Европа се надяваше в крайна сметка да предостави по-лесен достъп до китайския пазар за европейските инвеститори.

    ЕС твърди, че европейските компании, работещи в Китай, не се радват на подобни нива на прозрачност и лоялна конкуренция като тези, дадени на китайските фирми в Европейския съюз. Преговарящите обаче не са постигнали значителен напредък и има въпроси дали ще постигнат сделка до края на годината, както беше планирано.

    ЕС иска „да даде нов политически тласък“ на отношенията си с Китай, заяви служител на ЕС, който пожела да остане анонимен заради чувствителността на разговорите.

    Осигуряването на равнопоставени условия е ключова цел за Европейския съюз. За тази цел Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, започна миналата седмица процес, който би могъл да ограничи подкрепяните от китайските правителства фирми да работят в ЕС.

    „Имаме нужда от правилните инструменти, за да гарантираме, че чуждестранните субсидии не изкривяват нашия пазар, както правим с националните субсидии“, заяви миналата седмица Маргрет Вестагер, вицепрезидент на Европейската комисия.

    Институцията вече контролира държавната помощ, отпускана от европейските правителства на корпорации, но иска същия инструмент и за надзор над чуждестранните държавни субсидии.

    Това може да бъде проблем за много китайски гиганти като Huawei, като се имат предвид връзките му с китайското правителство.

    ЕС също иска да направи равносметка от пандемията Covid-19, да обсъди климатичните цели на Китай, политиката на сигурност и правата на човека. През май Европейската комисия заяви, че има „сериозни опасения“ относно китайските планове за закон за национална сигурност в Хонконг.

    Срещата се провежда в момент на засилено напрежение в международната политика и извънредно положение за здравето, което се превърна в икономическа криза.

    Същият служител на ЕС каза, че няма да има писмено изявление между Китай и ЕС в понеделник, което предполага, че няма да бъдат предприети конкретни мерки.

    Срещата на върха ЕС-Китай е първата за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел, които и двамата започнаха в новите си роли миналия декември.

     

    Китай икономика ЕС

    Оценка на новината

    0