• Гундлах: Защо доларът и технологичното рали са „реални рискове“ за инвеститорите

    Гундлах: Защо доларът и технологичното рали са „реални рискове“ за инвеститорите

    Инвеститорите на дребно „купуват парчета от фондовата борса, които дори не знаят какво правят и вероятно вече са загубили пари

    Гундлах: Защо доларът и технологичното рали са „реални рискове“ за инвеститорите

    Инвеститорът на облигации Джефри Гундлах смята, че „фискалната експлозия“, свързана с коронавируса, в крайна сметка ще доведе до по-слабо стойност на долара и инвеститорите не осъзнават достатъчно този риск.

    Двойният дефицит“, създаден от бягството на правителствените разходи и продължаващия апетит към чуждестранни покупки, отдавна се разглежда като отрицателен за зелената валута, най-доминиращата фиат и резервна валута в света. Изпълнителният директор на DoubleLine Capital обаче каза, че сривът в долара, ако и когато се случи може лесно да доведе до избледняване на финансовото господство на САЩ.

    Въпреки че това не е предстоящо, „съществува риск доларът да започне обръщането си в низходящ тренд, тъй като стойността на долара спрямо други валути е силно повлияна от растежа на нашия бюджет и търговски дефицит,“ коментира Гундлах пред Yahoo Finance.

    Докато дефицитът на САЩ в търговската мрежа намалява поради влиянието на кризата COVID-19 върху глобалния растеж, същият фактор доведе до избухване на фискалния дефицит.

    Въпреки че всяка една икономика „провежда странни политики“, за да предотврати ефекта на вируса върху тяхната икономика, Гундлах настоява, че балансът на САЩ е по-лош.

    Най-голямата световна икономика „омаловажава политиките, по-специално това, което прави Федералният резерв, спрямо Европейската централна банка (ЕЦБ) и други централни банки. Какво правим джуджета на кого са били. Ние наистина носим тежестта тук по отношение на фискалната експлозия ", добави Гундлах.

    Редица икономисти предупредиха, че фискалният скок може да доведе до по-слаб долар, което може да създаде проблеми с покупателната способност. Освен това „доминирането на американските пазари ще започне да избледнява“, коментира милиардерът.

    Шест проблема с ралито

    В разгара на рекордното рали за второто тримесечие Гундлах коментира пред Yahoo Finance, че неотдавнашният успех на Уолстрийт по отношение на нарастващите коронавирусни инфекции всъщност бе обусловен от това, което нарича „Super 6“, което се състои от Facebook (FB), Amazon ( AMZN), Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL), Netflix (NFLX) и Microsoft (MSFT).

    "Без Super 6 няма растеж на печалбите на фондовия пазар в Съединените щати. Няма такива през последните пет години. Ако ги извадите, няма нищо", заяви инвеститорът.

    „При малките шапки изобщо няма ръст на печалбата. Така че всичко това се движи от цената, не е от печалбата. И, разбира се, печалбите взеха огромен удар “, добави Гундлах.

    Той коментира, че печалбите на фондовия пазар са еквивалентни на мястото, където са били през 2016 г., когато пазарът е с трети по-нисък. „Значи, основите са напълно несъвместими с това как пазарът е бил манипулиран“, добави той.

    Друг двигател на пазарите, според Гундлах, е „обезболяващият“ скок в дейността на инвеститорите на дребно.

    "Фондовата борса е частично издигната заради всички пари, които правителството е дало на безработни хора", каза Гундлах. Той спекулира, че част от тези пари за стимулиране се насочват към фондовия пазар, тъй като брокерските дебютират нови продукти, които позволяват на инвеститорите на дребно да купуват парчета от компании.

    "Смятам, че това е доста опасно", каза милиардерът, посочвайки необичайно активен пазар на опции, който помогна да се изхрани безумието.

    Той подсказва, че „странно е от еуфория от хора, които може би обикновено залагат парите, които получават от правителството. Но казината са затворени, така че състезателните писти са затворени, така че вместо това можете да вземете листовка на FAANGs “, каза Гундлах.

    Той добави, че инвеститорите на дребно „купуват парчета от фондовата борса, които дори не знаят какво правят и вероятно вече са загубили пари“, ако влязат на 8 юни, позовавайки се на датата, на която се наблюдават високи нива на активност на опциите за разговори сред търговията на дребно инвеститори.

    "Просто не мисля, че те разбират, че това не е фиксирана ситуация и има още няколко обувки, ако не и гардеробът на Имелда Маркос, пълен с обувки, за да падне на тази ситуация", каза той, споменавайки бившата първа дама на Филипините и нейната скандална колекция от над 1000 чифта скъпи обувки.

    Източник: Yahoo Finance

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00