• Хонконг с прогноза за ниски нива на БВП за 2020 г.

    Хонконг с прогноза за ниски нива на БВП за 2020 г.

    Икономиката на Хонконг вече беше в рецесия преди пандемията на коронавируса.

    Хонконг с прогноза за ниски нива на БВП за 2020 г.

    Хонконг обяви годишна си икономическа прогноза за БВП на фона на нарастващите случаи на заболели от коронавирус. Правителството очаква икономиката на града да се свие с между 6% и 8% през 2020 г.

    „Ако коронавирусната вълна бъде овладяна за кратко време и се предотврати по-нататъшно рязко влошаване, икономическите резултати за 2020 г. могат да се впишат в положителна графа“, каза в изявление правителствения икономист Андрю Ау. „Икономиката в Хонгконг остана много слаба през второто тримесечие на 2020 г., тъй като пандемията COVID-19 продължи да нанася тежки удари върху глобалните и местните икономически дейности“, добави още Ау

    Икономистите по-рано предупреждаваха, че Хонконг - полуавтономна китайска територия и основен финансов хъб в Азия - ще се бори да се възстанови от икономическия си спад, имайки предвид неотдавнашния "изблик" в случаите на заболели от коронавирус. Лидерът на Хонконг - Кари Лам също предупреди, че увеличаването на ежедневните инфектирани с вируса може да "затрупа" здравните заведения в града и това да коства човешки животи.

    Глобалната несигурност, в това число и търговската война между САЩ и Китай, също нанесе тежък удар върху икономиката. 

    икономика Хонконг Covid-19

    Оценка на новината

    0