• Джейми Димън: "Данък върху богатството е почти невъзможен!"

    Джейми Димън: "Данък върху богатството е почти невъзможен!"

    "Когато светът забави икономиката, наранява хората в неравностойно положение повече от всеки друг!“

    Джейми Димън: "Данък върху богатството е почти невъзможен!"

    Главният изпълнителен директор на JP Morgan Chase, Джейми Димън, заяви, че не е против по-високите данъци за богатите, но данъкът върху богатството не е начин за справяне с кризата.

    „Данъкът върху богатството е почти невъзможен за налагане“, каза той на срещата на върха на J.P. „Не съм против налагането на по-висок данък върху т.нар. богатство. Но знаете ли, изчисляването на богатството става изключително сложно, легалистично, бюрократично, регулаторно и хората ще намерят милион начини да го заобиколят“, допълни Джейми Димън.

    ''Богатите хора'' в САЩ започнаха да се подготвят за увеличаване на данъците, които вероятно ще дойдат през следващите години, тъй като правителственият дефицит както на щатско, така и на федерално ниво се увеличи поради пандемията Covid-19. Правителствата увеличиха разходите за управление на здравната и икономическата криза, което в същото време доведе до спад на приходите им.

    Димън каза още, че правителствата трябва да обмислят повече как да структурират данъците, така че икономиката да може да расте.

    „Има данъци, които ще забавят растежа, като данъци върху капиталообразуването или труда, а има и такива, които няма да окажат никакво влияние“, отбеляза Димън.

    Проучване, публикувано миналата година от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, установи, че САЩ са загубили повече данъчни приходи от която и да е друга развита държава през 2018 г., главно поради намаляване на данъците от американския президент Доналд Тръмп.

    Номинираният за президент на Демократическата партия, Джо Байдън, заяви, че ще отмени по-голямата част от многомилионните данъчни облекчения на Тръмп, които според някои доклади са най-облагодетелствани от бизнеса и хората с по-високи доходи.
     

    САЩ данъци Доналд Тръмп JP Morgan Chase Джейми Димън

    Оценка на новината

    0