• Германската икономика отбеляза застой в края на миналата година

    Германската икономика отбеляза застой в края на миналата година

    Правителството има бюджетен дефицит от 4,8% от брутния вътрешен продукт, който е най-големият от 1995 г. насам.

    Германската икономика отбеляза застой в края на миналата година

    Германската икономика отбеляза застой в края на миналата година, вероятно избягвайки двойната рецесия, която поглъща еврозоната.

    Статистическата служба прогнозира, че възобновеното блокиране вследствие на пандемията в страната няма да има същото сериозно въздействие като ограниченията от по-рано през 2020 г. Тя изчислява, че продукцията ще остане стабилна през четвъртото тримесечие.

    Правителството има бюджетен дефицит от 4,8% от брутния вътрешен продукт, който е най-големият от 1995 г. насам.

    Германия е първата напреднала икономика, която публикува данни за БВП за 2020 г. и е вероятно да се е справила по-добре от основните си европейски колеги. Икономистите прогнозират, че Франция и Италия отчитат спад от около 9%, а брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство може да е намалял с повече от 10%.

    Трудностите се разширяват и в 2021 г., след като нов прилив на инфекции принуди правителствата да продължат блокирането. И все пак Германия досега се оказа относително устойчива, отчасти благодарение на широката държавна подкрепа и значителния си производствен сектор.

    За икономическото развитие ще бъде решаващо какъв ефект ще има втората блокировка и по-строгите ограничения за борба с пандемията, както и мерките за държавна подкрепа“, каза Алберт Браакман, ръководител на националните сметки и цените.

    Статистическата служба ще публикува официални данни за четвъртото тримесечие на 29 януари.

    Производството е било основа за Германия през кризата, тъй като фабриките се приспособяват по-лесно към ограниченията за здраве и безопасност, отколкото фирмите, които разчитат на взаимодействия лице в лице. Секторът представлява около една пета от общата продукция и вероятно ще спомогне за подема на икономиката след възстановяването на глобалното търсене.

    икономика Германия Covid-19

    Оценка на новината

    5.00