• Икономическото възстановяване на Нова Зеландия е много по-добро от очакваното

    Икономическото възстановяване на Нова Зеландия е много по-добро от очакваното

    Нова Зеландия прогнозира силен икономически скок през следващите години.

    Икономическото възстановяване на Нова Зеландия е много по-добро от очакваното

    Икономическото възстановяване на Нова Зеландия от пандемията Covid-19 е "много по-добро от очакваното", заяви нейният вицепремиер Грант Робъртсън пред CNBC в четвъртък. Робъртсън представи и най-новия правителствен бюджет на Нова Зеландия по-рано в четвъртък.

    Това позволи на Нова Зеландия да похарчи „големи суми пари“ за подпомагане на населението с ниски доходи, като същевременно държи под контрол нетния дълг. 

    Един от основните акценти в бюджета беше увеличаването на ежеседмичните социални плащания с до 55 новозеландски долара (около 39,50 долара) на възрастен за справяне с неравенството и детската бедност. Робъртсън заяви в речта си за бюджета, че планираното увеличение ще бъде най-голямото от „повече от едно поколение“.

    По отношение на търговския фронт Робъртсън заяви, че правителството преговаря за двустранни сделки с Европейския съюз и Великобритания.

    Нова Зеландия също е част от Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), мега търговска сделка, състояща се от 11 държави, включително Канада, Австралия и Сингапур - но не и САЩ и Китай.

    CPTPP, в оригиналната си форма, наречена Транстихоокеанско партньорство, беше водена от САЩ при бившия президент Барак Обама и се разглеждаше като стратегия за противодействие на нарастващото влияние на Китай. Но наследникът на Обама Доналд Тръмп едностранно извади САЩ от сделката. През последните месеци Китай заяви своя интерес да се присъедини към CPTPP.

    В сравнение с много страни, Нова Зеландия има сравнителен успех в ограничаването на разпространението на коронавируса на местно ниво. Това позволи на икономиката да отскочи.

    Министерството на финансите на Нова Зеландия прогнозира силен икономически скок през следващите години. Очаква се икономиката да нарасне с 2,9% през финансовата година, приключваща на юни 2021 г., преди да достигне 3,2% и 4,4% през следващите две години, според Министерството на финансите.

    „Беше изключително предизвикателна година в Нова Зеландия и по света, но със сигурност вече можем да видим светлина“, каза Робъртсън.

    Държавата отпуска разходи за ваксини Covid-19, инфраструктура, образование и благосъстояние на местните маори.

    Очаква се планираните разходи да повишат бюджетния дефицит до 18,4 милиарда новозеландски долара (13,2 милиарда долара) през финансовата година, приключваща на юни 2022 г., преди да намалят през следващите години, според Министерството на финансите на Нова Зеландия.

    Дефицитът за текущата фискална година, приключваща на юни 2021 г., се очаква да бъде 15,1 милиарда новозеландски долара. Нето дългът също се очаква да нарасне от 34% през текущата фискална година, приключваща на юни 2021 г., до 43,8% през следващата фискална година.

    Нова Зеландия икономическо възстановяване CPTPP

    Оценка на новината

    5.00