• 10 неща, за които да се подготвите, когато купувате имот

    10 неща, за които да се подготвите, когато купувате имот

    През тази година, имотите са една от най-добрите инвестиционни възможности. През 2016г. се очаква имотите в София да нараснат с 6%. Ако възнамерявате да купувате

    10 неща, за които да се подготвите, когато купувате имот

    През тази година, имотите са една от най-добрите инвестиционни възможности. През 2016г. се очаква имотите в София да нараснат с 6%. Ако възнамерявате да купувате жилище обаче, има няколко неща, които трябва да знаете.

    1. Време – за покупка на жилище е нужно време. Добре е да помислите дали това е правилният имот за Вас, а след това да направите съответните огледи, да дадете оферта и да приключите сделката, което обикновено отнема около 1-2 месеца, но може да стигне и до 6 месеца, дори повече.

    2. Цена – обявената цена на имота не винаги е окончателната. Опитайте се да свалите част от цената, а спестените средства може да използвате за последващите такси.

    3. Етажи – обикновено апартаментите на първия и последния етаж са по-евтини от останалите. За това разбира се си има и причина, при едните има по-висок риск от обири (на първи етаж), а при другите има по-честа нужда от ремонтни дейности (на последния етаж).

    4. Сграда – напоследък сделките на зелено отново придобиха популярност. Тези седлки се извършват на сгради, които все още се строят. Ако сте се насочили към такъв вариант, не плащайте сумата за имота накуп. Добре е да поставите условия в договора си – издаване на акт 16, включване към ВиК, електроразпределителни дружества и топлофикация.

    5. Кредит – ако покупката Ви ще бъде финансирана от банка, трябва да знаете, че банките отпускат до 90% от стройността на имота. Вие трябва да разполагате с около 10% от сумата, плюс разходите за такси, данъци, нотариус и прехвърляне.

    6. Кредитни консултанти – в България действат няколко такива, които са добре обучени и могат да Ви консултират и да Ви съдействат при взимането на кредит.

    7. Ремонт – това е важна част при покупката на имот. За ремонтните дейности е добре да сте предвидили отделен бюджет. Според зависи от състоянито на имота и финансовото ви положение, ремонтните дейности могат да са от 5000 до 50 000 лв.

    8. Наем – ако купувате имота с цел отдаването му под наем, трябва да знаете, че договоръ за наем следва да бъде обявен в общината, за което се плаща данък. Договорът ви трябва да бъде добре оформен, за да не попаднете в ситуация с неплатени сметки или наем при напускането на наемателите.

    9. Закони – всички сделки за над 15 000 лв. трябва да минават по банков път, като от 2016г. този праг ще бъде 5000 лв.

    10. Комисионни – агенциите за недвижими имоти взимат около 2-3% от стойността на сделката, но има „бутикови” агенции, които взимат 5 и повече процента. Ако сте се спряли на имот, проверете дали той не се предлага от няколко агенции и сравнете комисионните им.

    недвижими имоти

    Оценка на новината

    0