• Какви са цените и наемите на жилищата през настоящата 2015 година?

    Какви са цените и наемите на жилищата през настоящата 2015 година?

    Според данните на НСИ през третото тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 1.2%, жилищата в тях - с 35.2%, а общата им застроена площ - с 27.5%, спрямо предходното второ тримесечие.

    Какви са цените и наемите на жилищата през настоящата 2015 година?

    През 2015-та година цените на имотите в България се стабилизираха, като регистрираха дори лек ръст, а според повечето специалисти дъното за пазара вече е преминато. Все по-усилено се говори сред пазарните участници за липсата на достатъчно имоти с привлекателно съотношение цена-качество. В отговор на това много строителни предприемачи прибегнаха до стартирането на нови проекти или размразиха старите си планове.

    Според данните на българската статистика през третото тримесечие на годината издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 1.2%, жилищата в тях - с 35.2%, а общата им застроена площ - с 27.5%, спрямо предходното второ тримесечие. На годишна база повишенията са още по-големи.

    На база данните, предоставени дотук от НСИ, както и на база офертите в Imot.bg, нека проследим какво се случва с цените на имотите във водещите четири града на страната.

    Първият разгледан град е столицата София. Данните показват, че едностайните жилища са донесли най-голям доход за инвеститорите. Тяхната цена в столицата се е повишила средно с 13.3%, на база на офертните цени.

    Втори по ръст са двустайните с ръст от 11%, следвани от тристайните със 7.6%. Многостайните жилища са били най-зле представящите се през тази година, като средната им цена се е понижила с 0.3% от началото на годината до началото на декември.

    Данните потвърждават тенденцията – да се инвестира в по-малки жилища. Ускореният ръст на по-малките имоти донякъде е логичен, предвид на факта, че те се отличаваха в началото на годината с далеч по-висока доходност от наем, в сравнение с по-големите имоти. Дори и към момента доходността от наемите при едностайните жилища в столицата е най-висока сред разглежданите типове имоти - при ниво от 6.07% спрямо 5.26% за двустайните, 4.66% за тристайните и 3.97% за многостайните имоти. Доста сходна е ситуацията и при наемите. С най-много са се повишили наемите при едностайните жилища – 16.9% от началото на годината, следвани от тези на двустайните с 10.3% и многостайните с 10%. С най-малко са се повишили наемите на тристайните жилища от началото на годината – 8.86%.

    Сходна е ситуацията в морската столица Варна, въпреки че че офертните цени на някои типове имоти във Варна изпреварват тези в София. Това се отнася за двустайните и многостайните имоти, които се предлагат при средни цени по-високи от тези в столицата.

    По отношение на наемите обаче Варна не изпреварва столицата. По-малката покупателна способност на населението прави така, че наемните нива да са далеч по-ниски от тези в София.

    Наемите на многостайните имоти във Варна са близо наполовина на тези в София, а тези на едностайните жилища са с около една трета по-ниски от столичните.

    Високите цени и ниските наеми сериозно влошава възвръщаемостта по този показател в морския град. Тя е при ниво от 5.7% при едностайните, 5% при двустайните, 4.08% при тристайните и 2.47% при многостайните имоти.

    Съвсем друга е ситуацията в Пловдив. В града под тепетата цените на всички типове имоти бележат спад от началото на годината, макар и сравнително слаб между 0.6 и 3.3%.

    Наемите обаче се повишават - с 22.4% за тристайните жилища, които явно се радват на най-голям ръст, следвани от многостайните с 14.6%. Двустайните са на трето място, чиито наеми нарастват с 10.2%

    Четвъртият разглеждан град, Бургас е първенец по отношение на ръст на цените на наемите. Двустайните имоти, например, са повишили наемните си нива със 76.8%, следвани от тристайните с ръст от 64.7%. Наемите на едностайните и многостайните се повишават с около 25%.

    По отношение цените на имотите, едностайните поскъпват с най-много – 27.3%, следвани от двустайните с 9.1%. Тристайните регистрират понижение в цената си за кв. м от 6.1%. Въпреки сериозното повишение в наемните нива, доходността все още е сравнително ниска и съпоставима с тази във Варна.

    цени на наеми жилища

    Оценка на новината

    0