• Прогресивният гербов налог във Великобритания удари сделките с луксозни имоти

    Прогресивният гербов налог във Великобритания удари сделките с луксозни имоти

    Сделките с имоти на стойност 1 млн. паунда са намалели с 10% за първите шест месеца на годината спрямо същия период на миналата 2014

    Прогресивният гербов налог във Великобритания удари сделките с луксозни имоти

    Продажбите на луксозните имоти във Великобритания продължават да падат. Причината е наложеният прогресивен гербов налог през декември 2014 година. Тогава беше въведена прогресивна ставка на гербовия налог, като имотите на стойност над 938 хил. паунда се облагат с по-голям данък при покупко-продажба.

    Кредиторът Halifax отчита, че за първото полугодие сделките с имоти на стойност над 1 млн. паунда намаляват с 10% на годишна база, а сделките с имоти на стойност над 1,5 млн. паунда – с 20 на сто.

    Така например, при сделка за средностатистически имат на стойност малко над 273 хил.паунда, внасяният гербов налог е намалял с около 4500 паунда. Обаче това важи само за жилищата, чиито цена не е по-висока от 900 паунда. Така се оказва, че за купувачите в по-ниския сегмент от пазара прогресивната ставка на гербовия налог на практика спестява разходи

    Същевременно обаче гербовият налог, който се плаща при сделки с луксозни имоти, рязко се увеличава. Ако преди промените се дължеше налог в размер на 100 хил. паунда при сделка с жилище за 2 млн. паунда, в момента сметката е набъбнала до близо 154 хил. паунда, изчисляват от Halifax.

    Именно гербовият налог е и един от най-свежите източници на нови постъпления в британската хазна. За периода 2014-2015 г. приходите от него са достигнали рекордните 7,5 млрд. паунда.

    недвижими имоти прогресивен гербов налог продажби

    Оценка на новината

    0