• Препродажбите на имоти в САЩ отбелязват най-рязък спад от 2008 година насам

    Препродажбите на имоти в САЩ отбелязват най-рязък спад от 2008 година насам

    Данните показват, че продажбите на съществуващи жилища са спаднали с 10,5% на годишна база до 4,76 млн. жилищни единици.

    Препродажбите на имоти в САЩ отбелязват най-рязък спад от 2008 година насам

    В САЩ препродажбите на жилища записват най-резкия си спад от пет години насам. Това показват данните на американската Национална асоциация на брокерите за недвижими имоти, цитирани от „Ройтрс“.

    Рязкото намаляване на сделките се дължи на новите регулации на пазара, отбелязва информационната агенция.  Данните показват, че продажбите на съществуващи жилища са спаднали с 10,5% на годишна база до 4,76 млн. жилищни единици. Това е най-рязкото понижение от юли 2008 насам. Данните за продажби на имоти през октомври също са отчели лек спад до 5,32 млн. жилищни единици.

    Главният икономист на брокерите Лорънс Юн коментира, че ноемвриският спад се дължи най-вероятно на новите регулации, които влязоха в сила през октомври тази година. Те трябваше да облекчат бюрокрацията при сделките.

    Другата спънка се оказва прекалено високата цена на старите жилища в САЩ. През ноември средната цена на едно жилище се е повишила с 6,3% на годишна база до 220 300 долара основно благодарение на свиващото се предлагане. Това пък от своя страна води до намаляване продажбите на съществуващите жилища –с почти 14% в западните региони на САЩ, с 6,2% в южните и с 15,4% в Средния Запад.

    имоти в САЩ ръст на препродажбите на жилища в САЩ

    Оценка на новината

    0