• Жилищният пазар в България се оживи, в следствие на по-ниските лихвени проценти

    Жилищният пазар в България се оживи, в следствие на по-ниските лихвени проценти

    Данните на Национално сдружение "Недвижими имоти" показват, че има увеличение на сделките с имоти в по-големите градове на страната.

    Жилищният пазар в България се оживи, в следствие на по-ниските лихвени проценти

    Ръст в сделките с имоти и още по-силно увеличение на покупките на жилища с кредити в големите градове за 2015 година отчетоха от Националното сдружение „Недвижими имоти“.

    Данните на браншовата организация показват, че в София освен силен ръст на сделките, включително и на тези с ипотеки, се наблюдава и увеличение на заличените възбрани и ипотеки. В столицата има дефицит на качествени имоти. Затова са активизирани сделките „на зелено“, включително и на груб строеж.

    Като цяло, експертите от НСНИ отчитат умерен ръст  от 5% на цените на имотите в София. При по-малките жилища обаче, които са най-търсени, увеличението достига до 10%, в зависимост от имота и района.

    Що се отнася до Черноморието търсенето на ваканционни имоти извън градовете Варна и Бургас е намаляло с 60%. Малкото сделки са за нискобюджетни жилища – до 22 хил. евро, максимум до 32 хил. евро, а това са апартаменти с една спалня.

    В Бургас обаче е отчетен ръст и на сделките и на цените – около 13%, което пък се обяснява с недостига на качествено строителство.

    Данните отчетоха още, че за района на Враца е характерен завишеният интерес към земеделски земи. Търсенето има връзка с европейските субсидии. По отношение на недвижимите имоти, в града се търсят основно 2 и 3-стайни жилища от млади семейства, но под 1% от сделките се осъществяват с кредит. Подобна е тенденцията и в Русе и Велико Търново, като в Търново се наблюдава недостиг на предлагането, а ново строителство почти няма.

    В Плевен най-търсените жилища са на цени около 20-40 хил. евро. Ръстът на продажбите е 6%, но на сделките, финансирани от кредит, достига до 35%. Търсенето и предлагането в града са постоянни, като се наблюдава и постепенно запълване на празните търговски площи.

    В Стара Загора се търсят основно нови жилища, заради което е отчетен и ръст на цените на новото строителство, както и на сделките „на зелено“. По-високият ръст при цените на жилищата ново строителство, се наблюдава в по-евтините квартали. В по-скъпите промени почти няма. Подобна е и тенденцията в Благоевград.

    От НСНИ обобщиха, че пазарът на имоти в цяла България продължава да се движи от ниските лихви по кредитите и депозитите, но е необходимо да бъдат предприети по-добри политики.

    софия имоти в България НСНИ покупки на жилища Враца Черноморието

    Оценка на новината

    0