• София е готова за небостъргачи

    София е готова за небостъргачи

    През 2015г. главния архитект на София Петър Диков, зави че „София е готова за небостъргачи. Съдейки по плановете за високи сгради в столицата, готова или не София ще се сдобие с небостъргачи. 

    София е готова за небостъргачиCapital Fort

    През 2015г. главния архитект на София Петър Диков, заяви че „София е готова за небостъргачи". Съдейки по плановете за високи сгради в столицата, готова или не София ще се сдобие с небостъргачи. 
    През миналата година беше официално открита най-високата сграда в страната – Capital Fort. 126-метровата сграда подобри рекордните до момента 104 метра на хотел „Родина”. Подготвили сме класация на високите сгради, които се очаква да се издигнат в столицата.


    1. Capital Fort – 126 м
    Сградата се намира на бул. „Цариградско шосе”, а строежът й е започнал през 2010г. Инвеститорът в сградата – „Форт Нокс”, е един от най-големите инвеститори във ваканционни комплекси на Черноморието. Първоначалната инвестиция в небостъргача бе близо 60 млн. евро, но с проектирането и земята, сумата се увеличи с 20-30%. След откриването на сградата, влизането си в нея обявиха IT фирмите Scale, Apcom и Focus, както и технологичната компания Visteon.


    2. Itower – 107 м
    Близо до площад „Македония” се намира следващата по височина сграда – Itower. Инвеститорите на сградата са „Ай Ти риъл естейтс”, където съдружниците са италианска, кипърска и португалска фирма. Земята от 4.6 дка е купена още през 2003 г., а плановете на различни проектантски бюра датират от далечната 2007 г., когато потъват насред кризата. Макар големината на проекта да е неоспорима, засега все още не е потвърдена визията на новия небостъргач и инвеститорът не оповестява плановете си.


    3. Infinity Tower – 90.5 м
    Един от най-внушителните проекти на 2014 г. също влиза в класацията на най-високите офисни кули. Инвеститорите в Infinity Tower явно улучиха момента. Сградата със стъклена фасада до Bulgaria Mall се появи във време, когато търсенето се събужда, а нови проекти почти няма. Инвеститорите MRP International и Salamanca Capital бяха обявили плана си за строеж на мола и офис сградата още през 2006 г., но търговският център беше открит едва в края на 2012 г., а Infinity Tower през 2014 г.


    4. Кулите НИКМИ – 85 м
    Седем години след първата си копка големият строеж зад НДК не само се строи интензивно, но вече има първия си голям обитател. СИБанк и ДЗИ ще преместят централите си на площ от над 7400 кв.м. във все още незавършения небостъргач. "Милениум център" е на НИКМИ, които са инвеститор в недвижими имоти, строят и имат хотели. Бавното изграждане на комплекса е дошло, защото дружеството го прави със собствени средства. Очаква се сградата да бъде открита до юни 2017 г.


    5. City Tower – 74 м
    Офисната кула до сградата на КНСБ ще е голяма - с близо 39 000 кв.м наемна площ. Строителните работи по City Tower бяха възстановени в началото на годината, а планът е тя да бъде завършена през 2017 г. Инвеститор в сградата е "Айкон", българско дружество на гръцката GEK TERNA Group. Размразяването на проекта след години застой идва вследствие на активния пазар, посочва изпълнителният директор на групата Константинос Лампру.

     

    софия capital fort небостъргачи Itower Infinity Tower Кулите НИКМИ City Tower

    Оценка на новината

    0