• Строителният сектор се възстановява

    Строителният сектор се възстановява

    Строителният сектор продължава да се възстановява. През настоящата година се очакват увеличения в строителството от около 20%.

    Строителният сектор се възстановява

    Строителният сектор продължава да се възстановява. През настоящата година се очакват увеличения в строителството от около 20%. Наблюдава се ръст за трета поредна година. Секторът обаче има накъде да расте, тъй като строителството изостава в сравнение с 2007г.

    Пазарните участници смятат, че основна заслуга за строителния бум има фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Последвалото подобрение на лихвените условия и за купувачите на имоти, и за инвеститорите също подкрепя положителните тенденции в сектора и е направило инвеститорите доста по-смели. Ако допреди няколко години обекти от по 2-3 хил. кв. се считаха за големи, сега отново се строят комплекси от по 20-30 хил.кв.

    В момента се търси предимно качество и добрата локация. Именно затова, строителството е ориентирано най-вече в София, но също така Пловдив със всяка изминала година печели добри позиции, най-вече заради развитието на индустрията. Варна и Бургас също са предпочитани дестинации за строителната сфера. Разбира се, търсенето рефлектира и на предлагането. Закономерно, най-голямо предлагане има в София.

    Най-много се строят жилищни сгради, над 1.7 млн кв.м, което е над 50% от цялото строителство. След това най-много се строи в промишлеността.

    Същевременно спад е отчетен при строителството на ваканционни имоти – с над  55%, и на спортна инфраструктура – с почти 30%.

     

    софия строителство Пловдив

    Оценка на новината

    0