• Засилено търсене и ръст в цените на недвижимите имоти

    Засилено търсене и ръст в цените на недвижимите имоти

    Представители на над 40 агенции на недвижими имоти обобщиха, че пазара се характеризира със засилено търсене, по-голямо предлагане и ръст в цените на жилищата в София.

    Засилено търсене и ръст в цените на недвижимите имоти

    Представители на над 40 агенции на недвижими имоти обобщиха, че пазара се характеризира със засилено търсене, по-голямо предлагане и ръст в цените на жилищата в София. Ръстът е устойчив и не може да се говори за балон, според експертите.

    От години за пръв път водещ двигател е местното търсене, а и във ваканционния сегмент вече повече от половината сделки се сключват предимно с български граждани.

    Полина Стойкова от Bulgarian Properties, коментира, че тази година промяната, която наблюдаваме на нагласите на пазара е цялостна. В София нараства търсенето и стартират обеми ново строителство. С ръст 10 на сто са сделките, които отчитат данните на компанията.

     Статистиката на агенцията сочи, че това се отразява и на цените на имотите в столицата, в началото на годината средно 800 евро кв.м и 900 евро през третото тримесечие. Цените при новото строителство варират около 950 – 1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с 80 – 100 евро по-ниски.

    "Заради силния пазар в големите градове, стимулиран от миграцията, отново се появяват предприемачи без опит, които искат да спечелят от тенденциите", коментира Страхил Иванов от "Явлена". Той смята, че има инвеститори, които са лош пример, не са обезпечили финансово проектите и не са предвидили всички рискове.

    Брокерите на недвижими имоти очакват през следващата година повече сделки и по-спокоен ръст на цените на жилищата. Те твърдят, че това ще осигури и повече равновесие на вторичния пазар.

    недвижими имоти жилища

    Оценка на новината

    0