• Най-добрите сгради на 2016г.

    Най-добрите сгради на 2016г.

    27 - членно жури подбира най-добрите сред публични и частни сгради, както и между новопостроени и реновирани постройки.

    Най-добрите сгради на 2016г.

    Националният конкурс „Сграда на годината” стартира през 2002г. и се смята за едно от най-престижните събития в сферата на архитектурата, строителството и инвестиционните проекти. Организира се от „ГРАДЪТ Медиа Груп „ под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройство и отличава най-добрите реализирани проекти за годината.

    Докато през 2015г. много от проектите в областта на строителството бяха реализирани благодарение на инвестициите на еврофондовете, настоящата година бележи ръст в строителството благодарение на частни капитали.
    Министерството отчита, че нивото на строителство за тази година е нараснало с 12% при жилищните сгради и над 28% за административни сгради.

    В състезанието тази година са участвали 69 сгради в 13 категории. Най-много отличия са раздадени в столицата - 12, във Варна - 4, в Пловдив - 6, в Бургас - 3, а Благоевград отнася 2 отличия.

    27-членно жури подбира най-добрите сред публични и частни сгради, както и между новопостроени и реновирани постройки.  Членовете на журито е съставено от професионалисти в областта на архитектурата, строителството и културата, а мястото на председател на журито зае зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство- Деница Николова.

    Публиката също взе участие в гласуването и вотът ѝ отиде при жилищната сграда „Белвю Резидънс” в столичния квартал Лозенец.


    Отворилият в края на октомври „Мол Марково Тепе” беше сред отличените сгради в категория „Търговски сгради” . Придобилата правата строителна фирма „Джи Пи Груп”, размрази проекта 8 години след старта на строителството му.  „Марково Тепе Мол” е разположен в центъра на Пловдив, а реализирането на проекта започна през февруари миналата година.


    Няколко завода за бойлери „Теси” в Шумен бяха отличени в категория „Производствени и логистични обекти”, както и логистичния център на „Либхер” в Пловдив, в същата категория. Специалната награда за иновация получи предприятието на „Сенсата” за електромеханични сензори , отново в Пловдив.


    Отличията в категория „Сгради-паметници на културата” връчи Здравко Здравков-главен архитект на столицата. Отличията са за реставрация на административната сграда на Българска банка за развитие и за Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” в София. "Единственият възможен начин да се съхранят паметниците на културата е да покажем добрите примери. Радостен съм, че повечето такива сгради са собственост на общините или държавата, за да можем ние като добри стопани да покажем как трябва да се подходи към този вид сгради” – коментира г-н Здравков.


    „Офис парк Пловдив”, „Биовет” в град Пещера и Сграда 1 на „Търговски център Европа” в София са отличените сгради в категория „Обществени здания с бизнес предназначение”.



     

    сграда на годината отличия в строителството

    Оценка на новината

    0