• Ръст в цените на жилищните имоти

    Ръст в цените на жилищните имоти

    Цените на жилищните имоти са се повишили в световен мащаб тази година.

    Ръст в цените на жилищните имоти

    Жилищата са поскъпнали в световен мащаб тази година. Отбелязаният ръст е вразмер от 5.3%, а разглеждания период е за 12 месеца до септември 2016г.

    Най-голям ръст на цените на жилищните имоти се отчита в Турция, където увеличението  е 13.9% в разглеждания период. Нова Зеландия и Исландия се нареждат на следващите позиции, с ръст съответно от 13.5% и 12.9% .

    През 2013г. 22% от наблюдаваните страни са отбелязали годишен ръст над 10% и това показва, че въпреки годишното увеличение в цените на имотите, само 9% от страните постигат същите резултати през последните 12 месеца.
    Това означава, че темпът на растеж се забавя, макар и навсякъде да се регистрира по-високи нива от миналата година. 

    След Brexit, въпреки нагласите, цените на имотите във Великобритания останаха устойчиви. Резултатите показват, че имотите в страната са поскъпнали с 5.4% за година.

    Недостатъчното предлагане и голямото търсене на жилищни имоти в големите градове на Китай са причината ръстът в цената да е 9.3% за година.
    Още през септември в 20 града бяха въведени мерки, целящи „охлаждане“ растежа в цените на имотите.

    САЩ отбелязва ръст от 0.8% през септември, което е най-високият ръст за последните 3 години и допринася за покачване на годишните нива от 5.5%.

    „Ниските цени в Европа ще се запазят през 2017г., но увеличението в САЩ вероятно ще продължи, а това на свой ред ще доведе до засилване на щатския долар. Тази ситуация няма как да не окаже влияние върху световните капиталови потоци и разрастващите се пазари“, казва ръководителят на международните изследвание в Knight Frank – Кейт Евърет-Алън.


    Очакванията растежът в цените на имотите да отслабне след президенстките избори на САЩ не се оправдаха и нивата се доближават до тези от 2006г., когато средната цена за имот е била $230 400.

    цени на жилищни имоти ръст в цените на жилищни имоти

    Оценка на новината

    0