• Новото строителство е най-привлекателно за купувачите на имоти

    Новото строителство е най-привлекателно за купувачите на имоти

    Пазарът на имоти отбеляза сериозен ръст през изминалата година. Падането на лихвения процент е един от основните фактори, насърчаващи хората да пристъпят към покупка на имот.

    Новото строителство е най-привлекателно за купувачите на имоти

    Пазарът на имоти отбеляза сериозен ръст през изминалата година. Падането на лихвения процент е един от основните фактори, насърчаващи хората да пристъпят към покупка на имот. Предишният такъв ръст беше за периода 2000-2008г. Тогава цените на имотите се увеличиха четирикратно. След 2008г., когато настъпи финансовата криза, жилищния пазар отчете и най-големия си спад – 27,5%.

    През 2010г. този спад се забави до 5%. Тенденцията продължи до 2014г., когато беше отчетен ръст в размер на 2,8%. Двигател на растежа е столицата, където до септемви 2016г. цените на имоти са се вдигнали с 14,4%. 

    За 2016г. повече от 40% от сключените сделки са за имоти, които все още се намират във фаза на строеж. Това значи, че новото строителство е много по-привлекателно за купувачите. 43% от всички сделки са за тристайни апартаменти, а други 35% са за двустайните апартаменти. Най-привлекателен, в София, е районът от Младост до Овча купел. Затворените комплекси също предизвикват голям интерес.

    Кварталите, намиращи се в близост до центъра на столицата и предлагащи приятна гледка и комуникация с важни пътища и места, също са често избирани. Това са кварталите Витоша, Лозенец, Кръстова вада, Изток и други.

    50% от клиентите, на жилищния пазар, закупуват жилище със собствени средства, въпреки че в момента банките предлагат добри условия по ипотечните кредити. За момента, експертите не смятат, че цените на жилищните имоти ще претърпят сериозни промени, тъй като предлагането на пазара е по-малко и е не отговаря на търсенето.
     

    цени на имоти жилищен пазар ново строителство на жилищни имоти ръст в цените на имоти

    Оценка на новината

    5.00