• В България е един от най-бързо растящите жилищни пазари

    В България е един от най-бързо растящите жилищни пазари

    Според класацията на Knight Frank, България е сред страните с най-бързо растящ жилищен пазар.

    В България е един от най-бързо растящите жилищни пазари

    Според класацията на Knight Frank, България е сред страните с най-бързо растящ жилищен пазар. Изследването е направено сред 55 страни от целия свят.
    Според данните на Евростат, страната ни заема 12-о място по ръст в цените на жилищата. Отчетено е повишение от 8.8% за последното тримесечие.

    Така България заема стабилна позиция сред държавите с най-силен ръст на цените на имотите. В ЕС заемаме 5-та позиция. Германия, Малта, Литва и Естония допълват челната петица.
    През периода отктомври – декемрви 2016г. челна позиция в класацията на база годишно увеличение заема Исландия с годишен ръст от 14.7%. След нея се нарежда Нова Зеландия с ръст от 12.7%.

    Най-слаб пазар на жилищни имоти се регистрира в Украйна. Там годишният спад е 10.2%. В Тайван също се отчита сериозен спад от 6.5%. Топ 10 на слабите пазари се допълва от Гърция, Япония, Бразилия, Мароко, Италия, Кипър и Южна Корея.
    Що се отнася до другите страни-членки на ЕС, повечето от тях попадат в категориите умерен и слаб ръст до 5%.

    В глобален мащаб жилищният пазар е стабилен въпреки политическите неустои. Експертите прогнозират, че заради увеличението на инфлацията ще се изравни разликата между силните и слабите пазари на жилищни имоти.

    ръст в цените на имоти Knight Frank пазар на жилищни имоти жилищни имоти бързо растящ жилищен пазар

    Оценка на новината

    5.00