• Къде ще бъде концентриран строежа на небостъргачи в София

    Къде ще бъде концентриран строежа на небостъргачи в София

    Навсякъде по света небостъргачи се строят в близост до жп гари.

    Къде ще бъде концентриран строежа на небостъргачи в София

    Навсякъде по света небостъргачи се строят в близост до жп гари. Това е широкоразпространена практика, тъй като небостъргачите трябва да са в близост до транспортни връзки, паркинги и добра инфраструктура.

    В София небостъргачи могат да се строят на специални места. За строеж са подходящи бул. „Цариградско шосе“, близо до метростанция „Интер Експо Център“ и продължението на бул. „Царица Йоанна“ с Околовръстно шосе.

    Това е мнението на главния архитект на София Здравко Здравков. Той посочи, че в столицата е възможно строителство на небостъргачи северно от Централна гара. Възможно е строителство и в района на аерогарата в случай, че ръководство „Въздушно движение“ даде разрешение.

    Здравков коментира и идеята за строеж на 44-етажна сграда в градинката на бул. „България“. Миналата година ВАС отхвърли отказа на Здравков да позволи строежа.
    „Задължават ме да допусна строеж на сграда с показатели на смесена мултифункционална зона. В същото време ме принуждават да изпълня плана, в който мястото е отредено за зона за обществено обслужване.“, казва Здравков.

    ВАС наложи на Здравков и глоба, която той в момента обжалва. Глобата беше наложена тъй като архитектът задължил инвеститорите да преработят проектната документация в съответсвие с общите планове, но те отказали. Действието на Здравков било сметнато за неизпълнение на съдебно решение.

    небостъргачи Строеж Здравко Здравков Цариградско шосе

    Оценка на новината

    0