• Жилищата в България сред най-бързо поскъпващите в ЕС

    Жилищата в България сред най-бързо поскъпващите в ЕС

    Тенденцията за повишение на цените на имоти в България продължава. Жилищата в страната поскъпват по-бързо от средното за Европа.

    Жилищата в България сред най-бързо поскъпващите в ЕС

    Тенденцията за повишение на цените на имоти в България продължава. Жилищата в страната поскъпват по-бързо от средното за Европа. Всъщност имотите поскъпват по-бързо от тези във Финладния и Германия взети заедно.

    През последните три месеца на изминалата година цените на имотите са скочили с 8,1% спрямо последните три месеца на 2015г. Това ни поставя в позиция сред държавите с най-бързо поскъпващите имоти в Европа.

    Според Евростат жилищата в Европейския съюз поскъпват средно с около 4,7%. Малко по-ниски са стойностите в еврозоната – 4,1%.

    Румъния, с която България най-често бива сравнявана по различни показатели, изостава с незначителен процент по конкретния показател. Жилищата в северната ни съседка са поскъпнали с около 7% за разглеждания период.

    Челна позиция заема Чехия, където цените на имотите растат средно с 11%. Унгария и Литва попълват челната тройка с 9,7% и 9,5% на годишна база. Последна в класацията е Италия, където имотите скачат със само 0,1%.
     

    жилища цени на имоти поскъпване на имотите в ЕС поскъпване на имотите в България

    Оценка на новината

    5.00