• Ипотечната задлъжнялост в Швеция расте

    Ипотечната задлъжнялост в Швеция расте

    Шведската централна банка призовава правителството да засили правилата за амортизация на ипотечните кредити

    Ипотечната задлъжнялост в Швеция расте

    Централната банка в Швеция алармира за увеличаващата се ипотечна задлъжнялост и призова правителството да вземе мерки по въпроса. Тя отхвърли опасенията, че по-строгите санкции, могат да повлияят върху поевтиняване на жилищата.

    През последните 20 години жилищата в Швеция осезаемо поскъпнаха. Увеличаването на строителството и опасенията от по- високи лихви, през последните години обаче пречат на пазара.

    От Централната банка обръщат толкова сериозно внимание на този проблем, тъй като според нея това е основния риск за шведската икономика. Като важна предпазна мярка се посочва вземането на мерки, които да осигурят повишаване на устойчивостта на домакинствата и намаляване на рисковете.

    От шведският регулаторен финансов орган отправиха изискване към правителството да одобри нова мярка, според която новите кредитополучатели, които взимат заеми над 450% от брутния си приход, да увеличат вноските по ипотеките си. От Шведската централна банка посочват  като проблем и фактът, че дългът на шведските домакинства нараства и изпреварва растежа на приходите

    бизнес бизнес новини имоти Швеция дълг ипотеки

    Оценка на новината

    0