• Продажбите на недвижими имоти спаднаха с близо 18% през април

    Продажбите на недвижими имоти спаднаха с близо 18% през април

    Намаляването на предлагането на жилища за продажба изтласка цените до рекордно високо ниво.

    Продажбите на недвижими имоти спаднаха с близо 18% през април
    • Според Националната асоциация на брокерите продажбите на жилища паднаха със 17,8% за един месец
    • Априлският спад беше след най-големият едномесечен спад от юли 2010 г. насам.
    • Предлагането на домове за продажба намаля с 19,7% годишно до 1,47 милиона броя за продажба в края на април. Това е най-ниската цифра отбелязана до момента за април.

    Икономическата криза от коронавируса засегна тежко жилищния пазар през април.

    Продажбите на съществуващи жилища паднаха с 17.8% месечно и бяха със 17.2% по-ниски от април 2019 г. според Националната асоциация на брокерите. Това поставя годишния темп на 4,33 милиона единици, най-ниския процент на продажбите от септември 2011 г.

    Тези числа се основават на вече договорени продажби, а не на подписани договори, така че това са договори, подписани в края на февруари и март. Априлският спад е най-големият едномесечен спад от юли 2010 г., когато изтече данъчният кредит за купувачи на жилища.

    „Със сигурност ограниченията, наложени в средата на март, и предвид нестабилния фондовия пазар през февруари навреди на висящите договори, така че сега наблюдаваме почти 20% спад в продажбите на съществуващи жилища“, каза Лорънс Юн, шеф икономист за брокерите. „Априлската активност ще намалее, но това, което чуваме от брокерите, е, че те ще се заемат с предлагана на жилища, тъй като управителите отварят икономиката.“

    Предлагането на жилища за продажба падна с 19,7% на годишна база до 1,47 милиона броя за продажба в края на април. Това е най-ниската цифра за до момента за месец април. Не само потенциалните продавачи решиха да не обявяват домовете си за продажна, тъй като загубата на работни места и икономиката спряха, но някои продавачи, които вече са на пазара, оттеглиха своите обяви.

    Този спад на предлагането избута цените до нов връх. Средната цена на съществуващо жилище, продадено през април, нарасна със 7,4% годишно до 286 800 долара. Този рекорд не отчита инфлацията, но е номинално висок.
     

    недвижими имоти продажби САЩ инфлация мерки коронавирус

    Оценка на новината

    0