• Американската комисия за безопасност на потребителските продукти ще съди Amazon

    Американската комисия за безопасност на потребителските продукти ще съди Amazon

    Американската комисия за безопасност на потребителските продукти (CPSC) иска да принуди търговеца да изтегли стотици хиляди опасни продукти.

    Американската комисия за безопасност на потребителските продукти ще съди Amazon

    Американската комисия за безопасност на потребителските продукти (CPSC) заяви в сряда, че ще осъди Amazon.com Inc, за да принуди търговеца да изтегли стотици хиляди опасни продукти, които е разпространил на своята платформа.

    С глас 3-1 CPSC гласува да подаде административна жалба, в която се казва, че базираният в Сиатъл гигант за електронна търговия, носи законова отговорност да изтегли продуктите, тъй като те представляват сериозен риск от нараняване или смърт за потребителите.

    Продуктите включват 24 000 детектора за въглероден окис, които не са успели да се включат, близо 400 000 сешоари, на които липсва необходимата защита срещу удар и токов удар, и "многобройни" детски дрехи за спално облекло, които могат да се запалят, според CPSC.

    „Трябва да се преборим с това как да се справим с тези масивни платформи на трети страни по-ефективно и как най-добре да защитим американските потребители, които разчитат на тях“, заяви изпълняващият длъжността председател на CPSC Робърт Адлер.

    Регулаторът добави, че Amazon е предприел неуточнени действия за някои от продуктите, но това не е достатъчно.

    Amazon заяви в изявление, че е "неясно" защо CPSC отхвърля предложението си за разширяване на програмата си за изтегляне, включително за продукти, продавани от трети страни, или съди за налагане на действия, "почти изцяло дублиращи" на предприетото от него.

    Компанията заяви, че е премахнала "по-голямата част" от въпросните продукти от магазина си и е предоставила пълно възстановяване на средства от клиентите.

    Amazon CPSC опасни продукти

    Оценка на новината

    5.00