• Активите на „Кремиковци” – собственост на ПИБ

    Активите на „Кремиковци” – собственост на ПИБ

    Първа инвестиционна банка (ПИБ) официално придоби активите на фалиралото предприятие. Четири години и половина, след като финансирана от банката компания взе активите за 316 млн. лв, от 17ти декември те са директно прехвърлени на ПИБ.

    Активите на „Кремиковци” – собственост на ПИБЗавод "Кремиковци"

    Земята и сградите на „Кремиковци” вече имат нов собственик. Първа инвестиционна банка (ПИБ) официално придоби активите на фалиралото предприятие. Четири години и половина, след като финансирана от банката компания взе активите за 316 млн. лв, от 17ти декември те са директно прехвърлени на ПИБ. Терена на предприятието е с размери 8 хил.декара и се намира в индустриалната периферия на София. Освен с размера, сделката е интересна и с момента на сключването й. Това се случва буквално няколко дни преди настъпването на новата година, а към тази дата ще бъде оценявано качеството на активите на ПИБ.


    За сделката съотбщи самата банка, а имота е оценен на 271.2 млн. лева. Продавачът „Елтрейт къмпани” премества към ПИБ и друга своя инвестиция – Феросплавния завод, който е оценен на 2.7 млн. лева. Банката планира да продаде придобивката си, като обяви, че вече преговаря с чуждестранни инвеститори.


    През април 2011 г. с кредит от 316 млн. лв. от Първа инвестиционна банка създаденото един месец преди това дружество "Елтрейд къмпани", собственост на 26-годишен младеж, придоби активите на бившия металургичен комбинат. Той и присъствалите на търга бяха близки до холдинга за събиране и обработка на скрап "Надин", чийто най-голям кредитор също беше ПИБ. Няколко месеца по-късно собствеността отиде в офшорка на Британски Вирджински острови. След придобиването кредитът беше разбит между три дружества, всички кредитирани от ПИБ - самата "Надин металс трейд", "Елтрейд" и "Валпет консулт".

    През тези четири години основната дейност на "Елтрейд" беше да реже на скрап част от съществуващите мощности на площадката. По оценки експерти, близки до завода, малко над 1/3 от площадката е разчистена. Това обаче е задната част, откъм Стара планина, а входът е от юг и там все още има големи ненужни сгради.

    Според съобщението на ПИБ досегашните собственици са продавали непроизводствени активи, извършвали са транспортни и жп услуги и са се занимавали с пренос на електроенергия. През годините собствениците на активите периодично оповестяваха, че ще се възстанови част от дейността на дружеството и че има кандидат-купувачи за бизнеса му. Единственият официален кандидат за "Кремиковци" беше българската фирма "Крис мит", която през 2013 г. получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да купи "Елтрейд", "Вапет" и "Надин". "Крис мит" беше компания с миниатюрен оборот, също свързана с ПИБ, а до сделка не се стигна.

    На площадката трудно може да се възстанови производство - първо, заради старата енергоемка технология, но и и заради слабия световен пазар на метали. Затова според анализатори най-изгодната стратегия за бъдещето е цялостно изчистване на терена и продажбата му на парчета на различни индустриални и логистични инвеститори. Той има запазена нужната инфраструктура - ток, газ, вода, така че интерес е логично да има.

    От кредитната институция отбелязват, че ще търсят стратегически инвеститор за активите, а дотогава за тях ще се грижи дъщерната й фирма "АМС имоти" (бившата "МКБ Юнион имоти" придобита заедно с Юнионбанк, която се вля в ПИБ).
    "В процес на разговори сме с чуждестранни инвеститори, като условията по сделките са предмет на договаряне", заявиха от ПИБ.
    Досегашният собственик "Елтрейд къмпани" няма много поводи за гордост от сделката. От отчета на дружеството за 2014 г. се вижда, че заемите към банки (вероятно само ПИБ) са общо за 269 млн. лв., т.е. почти колкото е стойността и на операцията сега. Приходите за последните две години варират около 20 млн. лв., предимно от продажба на скрап, като основни партньори са посочени "Хефти металс", "Валпет консулт", "Надин металс трейд", "Стомана индъстри", "Екометал инженеринг". Дружеството е на традиционна загуба от около 20 млн. лв. през последните 2 години, като вече е натрупан общ минус от 68 млн. лв. Оценката на имотите и машините е 130 млн. лв., а инвестицията в дъщерно предприятие - вероятно Феросплавния завод, е оценена на 7.66 млн. лв.

    От ПИБ твърдят, че дружествата са погасявали редовно задълженията си, като освен това са правени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Освен това част от територията на комбината е била рекултивирана и облагородена.

    "Сделката се осъществява с цел улесняване на преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор и ще е положителна към предстоящата проверка на качеството на активите ни. Балансовата позиция на банката не се променя, финансовият резултат - също", коментираха причината на сделката от ПИБ.

    Въпреки това при влошените данни за кредитополучателя вероятно сделката поне частично е мотивирана с това ПИБ да изглежда по-добре пред външната компания, която ще я оценява. Самото сключване на сделката в последните дни на 2015 г. е знак, че тя вероятно е част от подготовката за престоящия стрес тест. Вероятно ако банката не беше придобила имота директно, регулаторът и извършващите проверката и стрес тестовете щяха да поискат значителни провизии за кредита.

    Кремиковци ПИБ Първа инвестиционна банка завод "Кремиковци"

    Оценка на новината

    5.00