• АЕЦ „Козлодуй” иска площадка за нова мощност

    АЕЦ „Козлодуй” иска площадка за нова мощност

    Костов посочи, че до девет месеца след подаването на искането, Агенцията трябва да се произнесе по него. За да бъде издадено разрешение, трябва да има влязло в сила решение по оценка на околната среда. Това е и причината разрешението по искането да се забавя.

    АЕЦ „Козлодуй” иска площадка за нова мощностАЕЦ "Козлодуй"

    Издаване на лиценз за избор на площадка за нова мощност е поискала АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи председателян на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов. Заявлението е подадено през юни 2015г., а през декември миналата година АЯР е открила процедура за избор на изпълнител, който да направи експертизата за анализ на безопасността на АЕЦ-а.

    Костов посочи, че до девет месеца след подаването на искането, Агенцията трябва да се произнесе по него. За да бъде издадено разрешение, трябва да има влязло в сила решение по оценка на околната среда. Това е и причината разрешението по искането да се забавя.

    До дни се очаква да бъде издаден лиценза за сухото хранилище в района на АЕЦ „Козлодуй”, където ще се съхранява отработено гориво от малките блокове на централата (от първи до четвърти блок).

    АЯР анализира искане от АЕЦ „Козлодуй” за използване на усъвършенствано ядрено гориво от типа ТВСА-12 за шести блок. Искането е внесено през октомври миналата година и е свързано с увеличаване топлинната мощност на блока. Производител на горивото е руската компания ТВЕЛ. От АЕЦ-а са поискали от производителя анализи и изследвания, защото промяната на горивото е свързана с цялостната безопасност на блока. Новото гориво е всъщност еволюционно. Разработено е на базата на сегашното ТВСА, с което централата работи, но дава по-добри и качествени възможности за управление на блоковете.

    В Агенцията работат и над дейностите за продължаване на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ-а. Лицензът на пети блок изтича през октомври 2017г., а на шести блок през 2019г. От АЕЦ „Козлодуй” все още не са подали искане за удължаване експлоатацията на блоковете. Лъчезар Костов обясни, че по закон това трябва да стане най-малко 12 месеца преди изтичането на лицензите.

    В момента работата по продължаването на срока за екплоатация е във втори етап. Извършени са проверки в блоковете и в момента започва поетапна подмяна на оборудването. Очаква се дейностите по обновяване на блоковете да приключат до края на септември тази година.

    През миналата година е продължила работата по актуализираната програма за стрес тестове. В нея с предвидени 77 мерки, като до момента са изпълнени около 54. Очаква се до края на 2017г., всички заявени мерки да бъдат приключени успешно.

    АЕЦ"Козлодуй" площадка за нова мощност

    Оценка на новината

    0