• АЕЦ „Козлодуй” опасен за Европа?

    АЕЦ „Козлодуй” опасен за Европа?

    Според немското издание Tagesspiegel АЕЦ „Козлодуй” е най-опасния АЕЦ в Европа. Изданието се позовава на доклад на МАЕ от 2013г., в който се казва, че има пропуски в плановете в случай на авария в Козлодуй и липсва достатъчно квалифициран персонал.

    АЕЦ „Козлодуй” опасен за Европа?

    Според немското издание Tagesspiegel АЕЦ „Козлодуй” е най-опасния АЕЦ в Европа. Изданието се позовава на доклад на МАЕ от 2013г., в който се казва, че има пропуски в плановете в случай на авария в Козлодуй и липсва достатъчно квалифициран персонал.От Tagesspiegel наблягат и на това, че веднага след влизането ни в ЕС блокове I – IV бяха спрени.

    Освен българския АЕЦ, който списанието отчита, като най-опасен за Европа, в материала са споменати още 3 АЕЦ-а със сходни характеристики. Това са централите в Украйна, Франция и Великобритания.

    Украйна има лошо минало с АЕЦ-ите и не случайно влиза в класацията. Освен аварията в Чернобил обаче, наскоро в АЕЦ „Запорожие” се появи проблем в мрежата, което преустанови работата на централата.

    Белгия също има проблеми с ядрените централи. При белгийските АЕЦ Дул и АЕЦ Тианж се забелязват пукнатини в кожусите от 2012г. насам. Оказва се обаче, че е по-евтино да се построи нов АЕЦ, отколкото да се поправя стария. Независимо от всичко това и това, че АЕЦ Дул е на 42 години, а Тианж на 51, Белгия не спира централите си, защото близо 50% от нуждата на електричество в страната се задоволява от ядрената енергия.

    Френската АЕЦ Фасенхайм също си има неприятности. През 2009г. централата имаше проблем с охлаждането. През 2012г. стана инциеднт с газова експлозия, а през 2015г.един от реакторите беше засегнат заради гръмнал тръбопровод.

    АЕЦ Козлодуй аварията в Чернобил АЕЦ „Запорожие” АЕЦ Дул АЕЦ Тианж АЕЦ Фасенхайм АЕЦ Козлодуй опасен за Европа опасен ли е АЕЦ Козлодуй

    Оценка на новината

    0