• Китайски инвеститори ще строят икономически град до Пловдив

    Китайски инвеститори ще строят икономически град до Пловдив

    Избора на китайците се дължи на добре развития инвестиционен климат в Пловдив и региона.

    Китайски инвеститори ще строят икономически град до Пловдив

    Китайски инвеститори от Шенджен, плануват изграждането на цял нов икономически град до Пловдив. Това е първи подобен проект в България, както и в Европа.

    Избора на китайците се дължи на добре развития инвестиционен климат в Пловдив и региона. В случая се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на стоки и услуги да бъде осъществен мост между китайския и европейския бизнес.

    „В Тракия икономическа зона имаме над 100 фирми от 28 държави по цял свят и вече имаме опит в подобни отношения” – това коментира заместник-кмета на „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” Розалин Петков. Той коментира още, че това е най-правилното място за инвестиции, защото Пловдив е логистичен, индустриален и икономически център за България.

    Изграждането на икономическия град е основано на новата концепция на китайското правителство „Един път, един пояс” (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната.

    На база платформата за обмен „Един път, един пояс”, инвеститорите заявиха, че могат да участват фирми и от Русия, Близкия Изток, Северна Африка, Китай и Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на българските фирми до пазарите на тези страни и обратно. Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

    Китайските инвеститори са разгледали Тракия икономическа зона и след посещение на някои от местата там, са видели Пловдив, като страхотно място за развитие и обмен на икономика и култура. Чен Зонгжан, председател на холдинга „Портър Сити”, сподели, че се надява до 3 години, проектът да бъде финализиран и разчита на съдействие от Община Пловдив и цялата българска държава.

    Пловдив мост между китайския и европейския бизнес Китайски инвеститори от Шенджен икономически град до Пловдив Тракия икономическа зона „Един път един пояс” (One road one belt) един пояс „Портър Сити”

    Оценка на новината

    5.00