• Завод за оръжия до Габрово се разраства

    Завод за оръжия до Габрово се разраства

    Немската компания „Габинвест" е инвестирала 4 млн. лв. в разширение на завода си за пневматични ловни пушки в Габрово.

    Завод за оръжия до Габрово се разраства

    Немската компания „Габинвест" е инвестирала 4 млн. лв. в разширение на завода си за пневматични ловни пушки в Габрово. Фабриката отваря врати през септември миналата година и в нея са открити 50 нови работни места. Планирани са и ново увеличение на екипа и следващи инвестиции в технология.

    Преди 24 години "Габинвест" започва дейността си с четирима работници и малко пространство. Под името "Габинвест – Герхард Бленк" компанията произвежда компоненти за ловни оръжия на фирма Blaser. Седем години по-късно започва работата на новопостроен завод с по-голям капацитет и нови продукти. През 2004 г. компанията разширява производството си отново – и количествено, и като продуктово портфолио. Към произвежданите метални компоненти за ловните оръжия Blaser се добавят и части за германската компания Sauer & Sohn.

    През последните години бизнесът на компанията се развива светкавично. За 2014 г. "Габинвест" има оборот от 4.25 млн. лв., което е лек спад спрямо година по-рано - 4.7 млн. лв. Очакванията обаче са оптимистични, оборотите за тази година се очаква да достигнат 6 млн. лв.

    Последното разширение на бизнеса през септември миналата година е във връзка с производството на метални компоненти за въздушни оръжия. Според подаденото през 2015 г. инвестиционно предложение цехът е в преобразувана предачница с размери 1536 кв.м, която "Габинвест" е наела от местна фирма.

    От компанията твърдо заявяват, че са планирани следващи инвестиции, без да уточняват подробностите. Справка в Имотния регистър показва, че от миналата есен дружеството е наело три и купило два имота. На същия адрес като новооткритото предприятие са наети части от индустриална сграда с размери над 7 хил. кв.м. Освен това "Габинвест" е закупила три имота за общо 25 хил. лв. в местност Капината край Габрово.

    България Оръжия завод за оръжия производство за оръжия Габрово Габинвест

    Оценка на новината

    0