• Вълна от фалити сред компаниите

    Вълна от фалити сред компаниите

    Компаниите една след друга започват да обявяват фалит, като нивата на банкрут доближават нивата от 2009г. и тогавашната тежка финансова криза.

    Вълна от фалити сред компаниите

    Компаниите една след друга започват да обявяват фалит, като нивата на банкрут доближават нивата от 2009г. и тогавашната тежка финансова криза.

    От началото на годината, над 40 компании са пропуснали плащания към кредиторите си, като през последнита седмица, банкрутите са били 5, включително и една европейска компания. Последните корпоративни фалити включват норвежкия производител на хартия Norske Skogindustrier и американската минна компания Cliffs Natural Resources. Ако продължават с такива темпове, нищо чудно да се повторят негативните резултати от периода на финансовата криза.
     

    Ниските цени на петрола, малкият растеж в глобален план,  както и затягането на финансовата политика от страна на Федералния резерв, водят до вълната от фалити през настоящата година.  Компаниите с нисък кредитен рейнтинг нямат достъп до дълговите пазари, което също е солидна причина за фалит. Ако се наложи те да рефинансират стари дългове в тази ситуация, повечето биха се ориентирали към преустановяване на всякаква дейност и „развяване на бялото знаме“.
    Негативните прогнози сочат, че до края на годината, над 4% от компаниите в САЩ ще банкрутират. Това е с 50% повече от 2014г. Въпреки това, възможностите за финансиране от капиталовите пазари се отварят отново.

    Към края на миналия месец списъкът на „Стандарт енд Пуърс“ за компании във висок риск от фалит е достигнал над 240, което е най-високото ниво от 2009 г. Сред експертите има и оптимисти, вярващи в подобряването на средата и спасяване на голяма част от компаниите, намиращи се на ръба на фалита.
     

    компании фалит Финансова криза

    Оценка на новината

    0