• Уникредит Булбанк купува "Техногипс"

    Уникредит Булбанк купува "Техногипс"

    Всички сгради и земята на завода за гипсокартон "Техногипс" са купени от Уникредит Булбанк.

    Уникредит Булбанк купува "Техногипс"

    Това е вторият опит за продаване на сградите на "Техногипс". Всички сгради и земята на завода за гипсокартон "Техногипс" са купени от Уникредит Булбанк. Твърди се, че цената на която е продаден завода е била около 18 млн. лв. Със сделката банката прибира при себе си имота, за да може, ако операторът на завода спре да плаща, тя бързо и лесно да продаде актива на друг. 

    Заводът беше изграден и оборудван с 33 млн. евро заем от Уникредит Булбанк и ОББ. И двете банки получиха за компенсация от недвижимото и движимото имущество на предприятието. Още от 2011 г. компанията вече не обслужва кредита си и в началото на миналата година двете банки предприеха мерки за принудително събиране на вземанията си.

    Заедно с продажбата на сградите и земята на „Техногипс“ е заведено и дело за несъстоятелност срещу компанията. Делото се води в Благоевградския окръжен съд.

    След всички прехвърляния на активи, формалният опрератор на завода е „Техногипс про“. Крайният собственик е "Балканстрой инженеринг груп". Развни дялове притежават също и Йордан Каназирев и братята Николай и Костадин Калоянови. Уникредит Булбанк ще остави компанията да оперира завода, за да може да изплати всички свои дългове.

    „Техногипс“ е единственият български производител на строителни продукти от гипс – гипсокартонени плоскости и сухи гипсови смеси. Заводът отчита 17.6 млн. лв. приходи и над 5 млн. лв. загуби. "Техногипс про", който е формалният оператор на завода за сега няма данни.

     

    компании УниКредит Булбанк Техногипс заводи продажба ОББ

    Оценка на новината

    5.00