• БТК ще бъде продадена до дни

    БТК ще бъде продадена до дни

    До няколко дни ще бъде финализирана сделката за БТК. Това съобщават от компанията.

    БТК ще бъде продадена до дни

    В момента има само една останала пречка и тя е свързана с Дмитрий Косарев, който е един от акционерите по веригата. Косарев опитва по всякакъв начин и в множество национални и международни институции да блокира прехвърлянето.

    На търга, който беше проведен през миналата година имаше двама желаещи. Единият кандидат беше Марк Шнайдер) заедно с американския фонд за дялови инвестиции CVC. Тяхната оферта, оценяваше БТК на 850 млн. евро, обаче така и не беше разгледана.

    Другите кандидати бяха от гръцката Olympia на основателя на веригата Germanos Панос Германос и американския хедж фонд Third Point. 
    Така освен Спас Русев на търга остана само консорциумът. Въпреки това, усилено се спекулираше, че наддаването ще е проформа - продавач, беше VTB Capital, а директор на клона на институцията в България е Милен Велчев - финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, лансиран на поста именно с подкрепата на Спас Русев.

    След като наддаването беше спечелено от Русев, Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката светкавично. Но след това започваха множество дела от Косарев и неговото Empreno Ventures.

    Сега обаче, изглежда, ВТБ е достатъчно сигурна, че делата няма да издържат, и опитва скоростно да приключи прехвърлянето. 

    БТК ВТБ Милен Велчев

    Оценка на новината

    0