• „Метахим импекс“ купи „Химко“

    „Метахим импекс“ купи „Химко“

    Фалиралият врачански торов завод "Химко" е продаден за малко над 11,7 млн. лева на акционерното дружество "Метахим импекс".

    „Метахим импекс“ купи „Химко“

    Фалиралият врачански торов завод "Химко" е продаден за малко над 11,7 млн. лева на акционерното дружество "Метахим импекс".

    Това е единственото дружество, което на последния търг е заявило желание да купи активите на неработещия от години торов завод. В тях влизат голямо количество метално оборудване и 700 декара земя.

    Според справка в Търговския регистър дружеството купувач е учредено в края на миналия месец. Акционери в него са Георги Пиримов, чието име се свързва с фалиралата през 90-те години Частна земеделска инвестиционна банка, и Иван Жиров, собственик на няколко фирми, една от които има лиценз за преработка на метални отпадъци.

    Седмица след като мина търгът, купувачът е превел предложената цена от малко над 11.7 млн. лв. и сделката е финализирана, въпреки че срокът за плащане е повече от месец.

    След като в продължение на две години синдикът се опитваше да продаде неработещия врачански завод и след като исканата цена падна повече от два пъти, в началото на тази година като кандидат за активите се появи депутатът от ДПС Делян Пеевски с компанията си "НСН инвестмънт". През март обаче стана ясно, че сделка няма да има, тъй като кандидатът се е отказал въпреки платения депозит от 1 млн. лв. Веднага последва нова процедура за продажба при същата цена и в началото на миналата седмица беше подадена една оферта от дружество на Пиримов, за което по-късно стана ясно, че е "Метахим импекс". 

    Какво ще последва за "Химко" предстои да разберем. По думите на Пиримов, ще се обсъди вариант за създаване на нови производства на площадката на завода и ще се проведе  консултация с бившите директори и специалисти на торовия завод, както и с чуждестранни партньори. Със сигурност обаче голяма част от инсталациите ще бъдат бракувани. 

    Делян Пеевски Химко Георги Пиримов Метахим Импекс

    Оценка на новината

    0