• "Агрикола България" стана швейцарска собственост

    "Агрикола България" стана швейцарска собственост

    „Агрикола България” ще бъде придобита от швейцарската компания ЕuroChem.

    "Агрикола България" стана швейцарска собственост

    „Агрикола България” ще бъде придобита от швейцарската компания ЕuroChem, която е подала искането си за закупуване към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
    „Агрикола България” е част от холдинга на Нюйоркската фондова борса и е притежание на Agrium Europe, която се е договорила с швейцарската EuroChem да купи дружеството.
    Сумата на сделката все още не е обявена. Здравко Секов, изпълнителен директор на „Агрикола България”, поясни че финализирането на сделката ще настъпи след одобрението на КЗК.

    Плевенското дружество „Агрикола България”  е основен производител и дистрибутор на минерални торове, а швейцарската  EuroChem е една от лидерите на пазара за минерални торове. Освен това компанията се занимава с минно дело и има права над находища в Русия и Казахстан, а също така фирмата има дъщерна фирма Severneft-Urengoy, занимаваща се с добив на природен газ.

    Ако Eurochem стъпи на българския пазар се очаква друг основен производител „Неохим” да загуби част от приходите си. „Неохим” и EuroChem имат общ бизнес, а сега се очаква двете да се борят за пазарен дял.


     

    Акрикола България Agricola Bulgaria EuroChem минерални торове

    Оценка на новината

    0