• ЕБВР финансира веган десертчетата Roobar

    ЕБВР финансира веган десертчетата Roobar

    Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне заем от 2 млн. евро на компанията „Смарт органик“.

    ЕБВР финансира веган десертчетата Roobar

    Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне заем от 2 млн. евро на компанията „Смарт органик“. Това е най-големият производител на органични храни и напитки у нас. Сумата ще бъде използвана за изграждане на фабрика на стойност 3,3 млн. евро.

    Roobar е марката на веган десертчетата и съществува от 2012г. Приходите от продуктите растат всяка година, а през 2015г стигат до 16,7 млн. лв. Компанията очаква покачване от 40% за тази година.

    „Смарт органик“ ще инвестира получените средства в изграждането на нова база в квартал Княжево. Това е необходимо, защото до моментът производството става в помещение под наем, което не е с достатъчни размери, за да протича производството безпроблемно.
    Собствениците искат да съберат всички дейности по приготвянето на продуктите – производство, пакетиране и съхранение - на едно място. Новата фабрика ще предостави повече възможности и ще гарантира високите хигиенни навици, което ще доведе до подобряване качеството на продуктите.

    Яни Драгов, изпълнителен директор и собственик на компанията, споделя че изграждането на новата база ще започне през септември 2017г. и се очаква изграждането да трае от 6 до 8 месеца. Заедно с това някои продукти ще се сдобият със сертификат за качество  Assured Food Standarts (AFS). В момента само Roobar-четата го притежават, но през 2017г. още няколко продукта ще го получат.

    Roobar се произвежда от „Роо брандс“, които са с 51% притежание в „Смарт органик“. Барчетата се продават в 40 страни, на 4 континента.  Компанията планира да пусне още няколко нови продукта на пазара.

    Финансирането от ЕБВР е било едно от предложенията, които „Смарт органик“ са получили.
    Драгов изтъква, че компанията предпочита да се развива с помощта на дълговото финансиране, което се счита за по-рисково. Този фактор, заедно с факта, че компанията има малки дългове към банки и растящи приходи, е спомогнало за запазване на собствеността до сега.

    ЕБВР веган десертчета органични храни и напитки органични продукти биохрани Смарт органик

    Оценка на новината

    0