• Тракия икономическа зона е привлякла 100 млн. евро инвестиции

    Тракия икономическа зона е привлякла 100 млн. евро инвестиции

    100 млн. евро са инвестирани в Тракия икономическа зона през 2016г.

    Тракия икономическа зона е привлякла 100 млн. евро инвестиции

    100 млн. евро са инвестирани в Тракия икономическа зона през 2016г. Големи инвестиции са направени и в оборудването на вече изградените заводи в областта, а налице е също и ръст в заплащането на служителите.

    Един репортаж на Андреа Беер и Екатерина Попова от германското радио ARD, озаглавен „Мислят за нещо повече от печалба – български предприемачи искат да спрат изтичането на мозъци”, разглежда темата за това как българският бизнес успява да задържи младите в страната ни.  Репортажът се провежда в едно от халетата на германската фирма „Мекалит” в Тракия икономическа зона, а управителят Красен Кръстев показва на журналистите процесът на работа.

    Германската фирма, с българско присъствие, се занимава с производство на части за хладилници, перални машини и автомобилостроене. От старта си през 2013г. досега фирмата е спечелила почти 9 милиона.
    Много фирми от цял свят са избрали Тракия икономическа зона за място на производство.
    „България е част от ЕС и е политически стабилна, със стабилна валута.”, посочва предимствата на страната ни Кръстев.

    „Корупцията не е проблем за нас. Досега никой не е искал подкуп от нас. Корупцията се случва главно на политическо ниво, а ние сме частна фирма, която работи с други частни фирми.”, обяснява Красен Кръстев.

    Проектът за образователен борд, който цели да даде перспектива на младите кадри да останат в страната, е подкрепен от община Пловдив и още 8 общини от региона, няколко професионални училища, неправителствени организации и Министерство на образованието.
    Един от разработилите бизнес модела – младите да получат добро професионално обучение, инж. Панчев споделя, че „много млади хора искат да останат в страната си, а и същевременно заплатите стават по-високи.”

    „Има и заявки за още по-добро заплащане, но това е един общ процес. Ако ние имаме по-добре подготвени кадри, със сигурност ще предлагаме по-добро възнаграждение.”, казва още по темата инж. Панчев, който е и председател на Клъстера Тракия икономическа зона.

    Същевременно община Пловдив се хвали с едни от най-ниските нива на безработица в страната – 3,8%.

    Тракия икономическа зона Красен Кръстев Мекалит България Mecalit Bulgaria инвестиции в Тракия икономическа зона

    Оценка на новината

    5.00