• Българска фирма ще произвежда цигари за френския пазар

    Българска фирма ще произвежда цигари за френския пазар

    Френският вестник Le Parisien съобщава, че френските тютюнотърговци се обединяват,  за да създадат собствена марка цигари.

    Българска фирма ще произвежда цигари за френския пазар

    Френският вестник Le Parisien съобщава, че френските тютюнотърговци се обединяват, за да създадат собствена марка цигари. Тя ще отличава с френски тютюн и българско производство. Марката е La cigarette des buralistes (LCB) и ще посрещне първите си клиенти в края на годината.

    Цената за един пакет LCB е 6,60 евро, а производителите обещават, че качеството ще се конкурира с това на Marlboro, Lucky Strike и Camel. Проектът е разработен от Конфедерацията на търговците на цигари, в която членуват 25 000 френски търговци. За производството Конфедерацията е влязла в партньорство с компанията Poeschl, която е една от най-големите компании във Франция.

    Poeschl ще има задачата да експлоатира новата марка цигари според договора за лиценз с Конфедерацията. Компанията си партнира с българската компания KT International. До 2008г. Компанията беше част от Булгартабак. След това беше извършена преватизация и така KT International се превърна в първата частна компания  производител на цигари в България.

    „Искаме да предложим на търговците цигари, които са произведени специално за френския пазар и няма да бъдат продавани в други държави.“, коментират от Конфедерацията. Според френското радио RTL, този проект е вид протест срещу новата политика за увеличени на цените с 10-20 цента на цигарите, които се продават за 6,50 евро.

    Новата марка ще бъде произвеждана в България, но за френския пазар. „Тъй като нямаме нито индустриална, нито търговска сила, искахме поне цигарите ни да са направени с френски тютюн.“, казва Павел Монтрдон, председател на Конфедерацията на търговците на цигари.
     

    цигари тютюнопроизводители френски производители на цигари френски тютюн

    Оценка на новината

    0