• "Теклас" инвестира нови 20 млн. евро в България

    "Теклас" инвестира нови 20 млн. евро в България

    Турската компания „Теклас“ получи заем от 20 млн. евро от Европейска банка за възстановяване и развитие.

    "Теклас" инвестира нови 20 млн. евро в България

    Турската компания „Теклас“ получи заем от 20 млн. евро от Европейска банка за възстановяване и развитие. Сумата ще бъде вложена в разширение на производствените бази в България и в Сърбия.

    Компанията е водещ доставчик на автомобилни части за General Motors, Volvo, Daimler, BMW и Volkswagen. В България „Теклас“ разполага с 4 фабрики, а тази година започна изграждането на още една, разположена в Кърджали. Инвестицията във фабриката е на стойност 13,6 млн. лв. и се очаква отварянето на нови 450 работни места, след завършването на строежа.

    „Теклас“ произвежда и в Турция, Мексико и Китай. В България, обаче, се намира едно от най-големите дъщерни дружества. Преди няколко години Европейска банка за възстановяване и развитие отпусна 6 млн. евро на „Теклас“, с които компанията да подкрепи развитието на дейността си у нас.

    Новите 20 млн. евро ще бъдат насочени към изграждането на център за изследвания и пускането на нова производствена линия. Това ще помогне на производителя да отговори на повишеното търсене.

    Според Европейската банка тази инвестиция ще превърне Казънлък в хъб за производство и директна продажба и ще откъсне региона от високите нива на безработица и ниските нива на чуждестранни инвестиции.

    чуждестранни инвестиции Автомобилни части теклас Европейска банка за възстановяване и развитие "Теклас"

    Оценка на новината

    5.00