• Piraeus Bank продава звената си на Балканите

    Piraeus Bank продава звената си на Балканите

    Христос Магалу, главен изпълнителен директор на гръцката Piraeus Bank, обяви че компанията ще се раздели с бизнеса си на Балканите.

    Piraeus Bank продава звената си на Балканите

    Христос Магалу, главен изпълнителен директор на гръцката Piraeus Bank, обяви че компанията ще се раздели с бизнеса си на Балканите. Това означа, че и едноименната банка в България също ще смени собственика си. Решението засяга и дейността на Piraeus в Румъния, Украйна, Албания и Сърбия. Целта на това решение е свързано с желанието да бъде свит процента на лошите кредити, както и да се създаде ресурс, който да бъде насочен към дейността на банката в Гърция, където тя е най-големият кредитор.

    По думите на Мегалу става ясно, че основната цел на институцията е да се превърне в най-надеждната банка в Гърция.
    Заедно с продажбата на банката в региона ще се търси и вариант за продажба на другите активи на групата. Piraeus държи 40% от корабната компания Hellenic Seaways и 33% от Nireus Aquaculture and Selonda.

    Активите ще бъдат включени в отделна девизия, в която ще присъстват и 64% от портфейла с лоши кредити на институцията. В момента необслужваните кредити са на стойност 33,3 млрд. евро, като компанията се стреми да ги намали с поне 10 млрд. евро. Това трябва да се случи в следващите 3 години. Според Мегалу до 2020г. банката трябва да се върне на дълговия пазар и да успее да вземе сама ресурса, от който се нуждае. За момента институцията разчита на институционалната ликвидна подкрепа, заради кризата в Гърция.

    За момента няма потвърдена информация, че звеното на Piraeus в България е включено в плановете за продажба. Миналата година Банка Пиреос България загуби 67,5 млн. лв. заради разчистване на лошите кредити чрез начисляване на провизии. През първите три месеца на тази година банката успя да излезе на печалба от 5,3 млн. лв.

    продажба лоши кредити Банка Пиреос България Piraeus Bank кредитори

    Оценка на новината

    0