• Пловдивската компания "Хъс" купува фалирал завод в Девня

    Пловдивската компания "Хъс" купува фалирал завод в Девня

    Пловдивската компания „Хъс“ купи активите на фалиралия завод „Полимери“ и създаде нов сектор в Девня – метали.

    Пловдивската компания "Хъс" купува фалирал завод в Девня

    Пловдивската компания „Хъс“ купи активите на фалиралия завод „Полимери“ и създаде нов сектор в Девня – метали. „Полимери“ затвори през 2010г. Сега „Хъс“ плати 14,5 млн. лв., като в тази цена са включени, както земята и сградите, така и оборудването.
    На площадката в Девня все още се намира и резервоарът, пълен с химикала трихлоретан, за чието обезвреждане отговорност има администрацията на Варна.

    Преди няколко години „Хъс“, която се занимаваше основно с търговия на метали, обяви че ще се фокусира и върху производството и инвестира в завод за тръби в Лом. Макар все още да не е ясно какви са плановете на „Хъс“ за завода „Полимери“ общината предполага, че става дума за предприятие и отваряне на нови работни места.

    Собственици на пловдивската компания „Хъс“ са братята Александър и Иван Асенови. Компанията е основана от родителите им през 1990г., а сега двамата държат по 50% от нея. Както вече споменахме основната дейност на компанията е търговия с метали, но в предприятието в Пловдив биват произвеждани и метални изделия.

    За изминалата година „Хъс“ отчита приходи на стойност 305,5 млн. лв., отчитайки ръст от 1,4% спрямо 2015. Печалбата за миналата година е на стойност 27,2 млн. лв., като се отчита ръст 3,5%.

    През 2013г. дружеството купи „Кльокнер Металснаб“, която беше основен конкурент. В последствие „Кльокнер Металснаб“ беше преименувана на „Металснаб България“, но практически „Хъс“ държи 99,8% от акциите й.

    "Хъс" производство на метали търговия с метали завод "Полимери" "Металснаб България"

    Оценка на новината

    5.00