• КЗК отлага решението за сделката между Софарма и ФармаСтор

    КЗК отлага решението за сделката между Софарма и ФармаСтор

    Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще продължи да проучва сделката между Софарма и ФармаСтор.

    КЗК отлага решението за сделката между Софарма и ФармаСтор

    Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще продължи да проучва сделката между Софарма и ФармаСтор. През март Софарма обяви, че обмисля да закупи 19 аптеки ФармаСтор, намиращи се на територията на София и Бургас.

    Миналият месец КЗК започна производство по концентрацията, но вчера изелзе със заявление, че не може да вземе решение на база данните, с които разполага и ще продължи да проучва пазара обстойно.

    В решението на Комисията пише, че одобрението на сделката може силно да повлияе на фармацевтичния пазар и да създаде неравнопоставеност между търговците на дребно. В решението на КЗК е посочено и евентуалното ограничени в доставките на продукти, както и налагането на търговски условия.

    В случай, че сделката бъде одобрена, структурата може да постави аптеките ФармаСтор и СоФармаси пред другите търговци, особено що се отнася до ограничени за пазара продукти, защото тези аптеки ще бъдат приоритетни при доставките. По този начин може да се създадат нелоялни търговски условия за останалите участници, пише още в решението на КЗК.

    Министерството на здравеопазването, Асоциация на собствениците на частни аптеки в България и Български фармацевтичен съюз са изразили съмнения относно положителния ефект на сделката върху пазара.

    Софарма КЗК ФармаСтор придобивания SoPharma

    Оценка на новината

    5.00