• Немската компания MD ELEKTRONIK вдига завод край Враца

    Немската компания MD ELEKTRONIK вдига завод край Враца

    Първоначално в предприятието ще работят 300 души

    Немската компания MD ELEKTRONIK вдига завод край Враца

    Днес беше направена първата копка на новия завод на немската компания MD ELEKTRONIK край Враца. Той ще бъде построен от българската строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов”, съобщиха от Община Враца.

    Компанията за информационни кабели и електронни компоненти стъпва за първи път в България. На първо време в завода ще работят 300 души, като намеренията на инвеститора са броят им да нарасне до 1000. В изграждането на завода ще бъдат вложени близо 22 млн. лв. На официалната церемония присъстваха вицепремиерът Марияна Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на MD Elektronik - Роберт Хофман и Ото Жижка, и др.

    „Нашата инвестиция в България е дългосрочна. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK по време на церемонията.

    В следващите месеци компанията планира да построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България, компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.

    „Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион“, заяви кметът на Враца. Градоначалникът връчи разрешението за строеж на Роберт Хофман – един от изпълнителните директори на MD ELEKTRONIK, и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

    МД ЕЛЕКТРОНИК е международен доставчик за автомобилната индустрия със седалище във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество изготвя решения за пренос на данни и осигурява над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. В момента компанията има над 5000 служители в цял свят.

    Враца МД ЕЛЕКТРОНИК “Хоризонт-Иванов” информационни кабели и електронни компоненти

    Оценка на новината

    0