• Акционерите на застрашения от фалит авиопревозвач Norwegian Air подкрепиха план за спасяване на стойност близо 1 млрд. евро.

    Акционерите на застрашения от фалит авиопревозвач Norwegian Air подкрепиха план за спасяване на стойност близо 1 млрд. евро.

    В съобщение на авиопревозвача до фондовата борса в Осло се посочва, че 95 процента от акционерите са гласували в подкрепа на конвертирането на облигации в акции.

    Акционерите на застрашения от фалит авиопревозвач Norwegian Air подкрепиха план за спасяване на стойност близо 1 млрд. евро.Norwegian Air

    Одобрението на схемата е жизненоважно за плана на компанията да получи кредитни гаранции от правителството в борбата срещу последиците от пандемията от коронавируса.

    Компанията не е потвърдила резултата от гласуването, което тече онлайн.

    Преобладаващото мнозинство от акционерите подкрепиха план за преструктуриране, за да влязат в подкрепа на държавния спасителен пакет, насочен към предотвратяване на фалит.
    Няколко минути след възобновяването на търговията цената на акциите се повиши над 15 на сто.

    Авиопревозвачът има право да кандидатства за около половината от фонд на стойност 6 милиарда крони (576 милиона долара), отпуснати за норвежките авиокомпании по схема за кредитни гаранции от правителството, за да се намалят последиците от резкия спад в броя на пътниците.

    Малко преди началото на извънредното събрание на акционерите борсата в Осло спря търговията с акциите на Norwegian Air. Търговията ще бъде възобновена след обявяването на протоколите от заседанието.

    Като много други авиокомпании Norwegian Air се бори със значителен спад в търсенето на фона на пандемията от коронавирус.

    Цената на акциите на нискобюджетната авиокомпания спаднаха рязко през последните седмици. Около 7650 служители са временно освободени.

    Четири филиала на авиокомпанията, вкл. шведски и датски, които наемат пилотите и стюардите, обявиха фалит.

    Norwegian Air имаше финансови проблеми и преди кризата, след като натрупа голям дълг при бързо разрастване след основаването си през 1993 година.

     

    Осло Norwegian Air

    Оценка на новината

    0