• Изпълнителният директор на Wirecard Маркус Браун подаде оставка

    Изпълнителният директор на Wirecard Маркус Браун подаде оставка

    Съобщението идва след като oт германския доставчик на услуги за електронни плащания за пореден път не успяха да публикуват годишния си доклад за инвеститорите за 2019 г.

    Изпълнителният директор на Wirecard Маркус Браун подаде оставка

    Изпълнителният директор на Wirecard Маркус Браун подаде оставка с незабавен ефект, според изявление, публикувано от доставчика на плащания в петък.

    Преди това Wirecard забави публикуването на годишните си финансови отчети и бе уведомено от одиторите, че няма достатъчно доказателства, които да доказват наличието на банково салдо от над 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) в доверителни сметки.

    Джеймс Фрайс ще замени Браун като временно заемащ поста, след като се присъедини към управителния съвет на Wirecard от скоро.

    В четвъртък акциите на Wirecard паднаха повече от половината от стойността си в рамките на минути, след като от фирмата признаха, че не е възможно да публикуват забавения годишен доклад поради притеснителни одиторски данни.

    Преди това одиторите Ernst and Young са установили „фалшиви потвърждения на салдото“, свързани с паричните салда по доверителните сметки.

    В рамките на 30 минути от съобщението, цените на акциите на компанията паднаха с 66,5% до 35 евро.

    По онова време Браун, който е основен акционер, обави, че може би е станал жертва на мащабна измама. "В момента не е ясно дали са извършени измамни сделки в ущърб на Wirecard AG", каза Браун. „Wirecard AG ще подаде жалба срещу неизвестни лица“, добави той.

    Спешни преговори се водят между Wirecard и банки с надеждата да осигурят финансова спасителна линия. Tрябва да сключи сделка с финансовите институции, според доклади.

    Wirecard се присъедини към германския индекс DAX 30 на фона на голям фен от преди две години, след като излезе от по-утвърдения кредитор Commerzbank.

    Оттогава насам към Wirecard са повдигнати редица обвинения от страна на Financial Times, за нередности в счетоводството в азиатските операции.

    електронни разплащания Wirecard Маркус Браун

    Оценка на новината

    0