• Virgin Australia ще бъде продаден на американската акционерна компания Bain Capital

    Virgin Australia ще бъде продаден на американската акционерна компания Bain Capital

    Фалиралите администратори на компанията се договориха в петък да продадат болната авиокомпания на базираната в Бостън частна компания.

    Virgin Australia ще бъде продаден на американската акционерна компания Bain Capital

    Bain Capital, американска частна инвестиционна компания, е обявена за спечелила оферта за закупуването на неплатежоспособната Virgin Australia, след като конкурентен кандидат оттегли предложението си.

    Фалиралите администратори на компанията се договориха в петък в Бризбейн да продадат болната авиокомпания на базираната в Бостън частна компания.

    Частната инвестиционна компания Cyrus Capital Partners оттегли предложението си сутринта, като се позова на липса на ангажираност от страна на Deloitte, счетоводна фирма, отговаряща за администрацията, която трябваше да определи предпочитания участник във вторник.

    Virgin Australia влезе в доброволното администриране през април заради коронавируса и след като не успя да си осигури правителствено спасяване, оставяйки около 16 000 работни места във въздуха.

    Авиокомпаниите на групата летяха до 41 дестинации, включително големи градове и регионални общности, и допринасят около 11 милиарда долара (7,6 милиарда щатски долара) за австралийската икономика всяка година.

    Административният екип на Deloitte заяви, че в петък актът за продажба и изпълнение трябва да бъде завършен преди края на август, при условие че одобренията включват гласуване на кредитори.

    Вон Strawbridge, един от администраторите, заяви в изявление, че продажбата "ще осигури бъдещето на втората авиокомпания в Австралия, хиляди служители и техните семейства".

    Deloitte казаха, че ще се прехвърлят всички чести полети, които са резервирани с превозвача, зачита всички права на служителите и подкрепя настоящия мениджърски екип.

    Планът за продажба на Bain все още може да бъде разграбен от облигационерите на Virgin, които дължат 2 милиарда долара.

    Те представиха предложение за изкупуване в последния момент за поемане на контрол и рекапитализиране на авиокомпанията, което ще бъде разгледано на срещата на кредиторите през август заедно с предложението на Бейн.

    Virgin Australia, която има около 130 самолета, се надпреварва да плати дълг около 7 милиарда долара.

    Австралийският премиер Скот Морисън заяви в петък, че е "доволен, че успешният кандидат е излязъл от процеса".

    "Очаквам с нетърпение Девата да продължи напред и по-важно за осигуряването на работните места във Virgin," каза той пред репортери в Канбера.

    "Това е сектор ... който е изправен пред много значителни трудности."

    Изпълнителният директор на Вирджиния Австралия Пол Скърра заяви, че в петък ръководството на авиокомпанията "сега ще работи в тясно сътрудничество с Бейн Капитал за нейната визия за бизнеса да се движи напред".

    "Bain Capital е прекарал много часове през последните седмици, разговаряйки с нас и разбирайки дълбоко нашия бизнес и работи за осигуряване на сделка с нашите администратори", се казва в съобщение на Scurrah.

    "Целта винаги е била да изведем авиокомпанията си от администрацията възможно най-бързо в по-силна финансова позиция и това съобщение ни доближава стъпка до това."

    Преди това Virgin Australia е експлоатирала около 31% от вътрешните полети, докато Qantas контролира около 58% от полетите в страната.

    Хиляди служители на Вирджиния Австралия вече са били съкратени, а автопарките му са до голяма степен поради ограниченията за пътуване на Covid-19.

    В интервю за австралийския вестник Financial Review, австралийският изпълнителен директор на Бейн Майк Мърфи заяви, че Virgin ще има до 6000 служители от 10 000 по-рано и 60 или 70 самолета, когато възобнови полета си през септември.

    Австралийският водещ превозвач Qantas също се бори, но авиокомпанията се справяше много по-добре от Virgin Australia финансово, преди да започне кризата с коронавирус.

    Qantas в четвъртък обяви, че ще съкрати 6000 работни места и ще продължи да съкращава 15 000 служители поради отпадането от пандемията.

    Политиците, авиационните експерти и служителите в индустрията казват, че Qantas ще има ефективно монопол в австралийското небе, ако Вирджиния Австралия се срине.

    Австралия има изключително ограничени и бавни железопътни линии в огромната страна, така че повечето хора зависят от вътрешното въздушно пътуване.

    Covid-19 Скот Морисън Virgin Australia Bain Capital Deloitte

    Оценка на новината

    0