• Ant Group представя най-зрелищното си IPO от създаването си досега

    Ant Group представя най-зрелищното си IPO от създаването си досега

    Aнализаторите прогнозират, че компанията може да бъде оценена на над 200 милиарда долара.

    Ant Group представя най-зрелищното си IPO от създаването си досега

    Компанията е известна с управлението на Alipay - една от най-популярните мобилни платежни системи в Китай. Alipay стартира през 2004г. Това е така наречената система за бързо реагиране или QR код. Потребителят представя цифров баркод на телефона си, който след това се сканира от търговеца. Alipay може да се използва и за плащане на артикули онлайн.

    Наскоро Ant Financial се референтира като Ant Group. Ant Financial е създаден през 2014г., за да обхване не само Alipay, но и по-големия тласък на Alibaba във финансовите технологии. През 2018г. Alibaba купи 33% дял в Ant Financial. Той успя да го направи заради клауза в договор между двете компании от 2014г., когато беше създаден Ant. Основателят на Alibaba - Джак Ма, все още държи контролния дял в Ant.

    Ant Group има над 900 милиона потребители в Китай за Alipay. Но той предлага финансови продукти отвъд това, включително управление на богатството, заеми за бизнеса и застраховки. Тези цифрови финансови услуги допринесоха над 50% от общите приходи на Ant Group за фискалната година, приключила на 31 март. Макар Аnt Group все още да не е направила оценка на своите акции, анализаторите заявяват, че компанията може да бъде оценена на повече от 200 милиарда долара.

    Международната стратегия на Ant е фокусирана върху няколкото инвестиции, които има във фирми за електронни портфейли по света, като например PayTM в Индия. Компанията не е искала да лансира местни версии на Alipay в страни по света. Единственият портфейл с марка Alipay извън континенталния Китай е в Хонконг.

    Ant Group ще проведе едновременно първоначално публично предлагане (IPO) на борда STAR на Шанхайската фондова борса и на фондовата борса в Хонг Конг. Бордът STAR е ''средството'' на Китай да създаде вътрешен еквивалент на Nasdaq в САЩ.

    Последното голямо събитие за набиране на средства на Ant Group беше през 2018 г., когато инвеститорите инвестираха 14 милиарда долара в компанията. 

    "Оценката на Ant Group към днешна дата вече може да достигне 210 милиарда долара", според Дейвид Дай, старши анализатор в Бернщайн.

    Alibaba има 33% дялов дял в Ant Group. Акциите на гиганта за електронна търговия, изброени в Хонконг, са над 5%.

    Американските акции на Alibaba затвориха 254,81 долара в понеделник. Дай заяви, че текущата му ценова цел на акциите е $ 290, която може да бъде постигната до края на тази година или началото на 2021 година.

     

    Alibaba Alipay Ant Group Ant Financial

    Оценка на новината

    0