• Huawei стана най-големият производител на смартфони в света по продажби

    Huawei стана най-големият производител на смартфони в света по продажби

    Huawei е третият най-голям производител на смартфони в Европа след Samsung и Apple.

    Huawei стана най-големият производител на смартфони в света по продажби

    Huawei стана най-големият смартфон производител по продажби в света през второто тримесечие на годината, показва новият доклад на Canalys.

    По-голямата част от продажбите идват от Китай, тъй като международният бизнес на компанията страда заради санкциите на САЩ.

    Китайският гигант е доставил 55,8 милиона устройства. Междувременно, на второ място е Samsung с 53,7 милиона продадени смартфона, което е с 30% по-малко спрямо същия период на миналата година. Това е първият път, в който Huawei заема първото място - амбиция, която имаше от няколко години.

    В Европа, ключов регион за Huawei, пазарният дял на смартфоните на компанията е спаднал рязко до 16% през второто тримесечие срещу 22% за същия период на 2019 г., според Counterpoint Research.

    „Трудно ще бъде на Huawei да запази преднината си в дългосрочен план“, каза Mo Jia, анализатор от Canalys, в съобщение за пресата. „Нейните основни партньори за канали в ключови региони като Европа са все по-предпазливи по отношение на разпространението на устройства на Huawei, приемането на по-малко модели и въвеждането на нови марки за намаляване на риска.“

    „Силата на Китай няма да е достатъчна, за да поддържа Huawei на върха, след като световната икономика започне да се възстановява“, добави той.

    Миналата година Huawei беше включен в черния списък на американските дружества, който ограничи достъпа му до американската технология. Това доведе до невъзможност Huawei да използва лицензиран Google Android за най-новите си устройства.

    В Китай, липсата на услугите на Google като Gmail не смущава китайските потребители, тъй като те не са свикнали да използват тези продукти по принцип. На международните пазари обаче това се явява огромен проблем. Това е една от причините съперниците на Huawei, които все още могат да използват Android на своите устройства, да увеличат пазарните си дялове. Например, китайската фирма Xiaomi отбеляза увеличение от 6% през второто тримесечие на 2019 г. до 13% през същия период на тази година, според Counterpoint Research.

    Huawei беше принуден да пусне собствена операционна система, наречена HarmonyOS още миналата година. Анализаторите поставят под съмнение успеха на компанията на международните пазари, предвид факта, че в App Store липсват ключови приложения.

    Китайският телекомуникационен гигант понесе още един удар от Вашингтон тази година. Ново правило, въведено през май, изисква чуждестранните производители, използващи американско оборудване за производство на чипове, да получат лиценз, преди да могат да продават полупроводници на Huawei. Това може да повлияе на способността на Huawei да набавя чипове за своите смартфони. Huawei проектира свои собствени процесори, но чиповете се произвеждат от TSMC на Taiwans и могат да бъдат засегнати от това правило.

     

     

    Samsung САЩ Huawei Android App Store

    Оценка на новината

    0