• Книги за смет (ОБНОВЕНА)

    Книги за смет (ОБНОВЕНА)

    От 16 април започва кампанията „Книги за смет”, организирана за 4-та поредна година. В София, Бургас, Плевен и Велико Търново, ще имате възможност да се сдобиете с книга, само срещу килограм пластмаса.

    Книги за смет (ОБНОВЕНА)

    От 16 април започва кампанията „Книги за смет”, организирана за 4-та поредна година. В София, Бургас, Плевен и Велико Търново, ще имате възможност да се сдобиете с книга, само срещу килограм пластмаса.

    Срещу всеки събран килограм пластмасови отпадъци – всякакви бутилки, туби, кофички от кисело мляко, санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки, пластмасови играчки, найлонови торбички и други – получавате безплатно книга по ваш избор.

    Отпадъците биват събирани за рециклиране, като при предаването им, в тях не бива да има съдържание и е добре да бъдат смачкани, за да заемат по-малко място.

    През миналата година „Книги за смет” събра над 14 тона пластмаса и бяха раздадени над 11 000 книги.

    Рециклирането на пластмаса остава сериозен световен проблем. Оказва се, че само 1 рециклирана пластмасова бутилка, може да произведе енергия, достатъчна да захрани компютър за 25 минути. Едва 14% от всички пластмасови опаковки се събират за рециклиране, за разлика от хартията, където процентът е много по-висок – около 60%. Желязото и стоманата също водят значително в класацията съответно със 70% и 90%.

    Както обещахме даваме допълнителна информация за провеждането на кампанията. 

    Кампанията ще стартира в София на 16ти април, а пунктът ще е разположен през паметника на Съветската армия. Вторият град, който ще бъде зарадван е Плевен, където кампанията ще се проведе пред Драматичен театър "Иван Радоев" на 23-ти април. На 24-ти април "Книги за смет" се пренасят във Велико Търново пред Mall-а на ул. Оборище. Бургас ще посрещне "Книги за смет" на 14 май пред Панетона. 

    Във всички градове кампанията ще се проведе от 10:00 до 13:00 часа.

    книги книги за смет кампания Книги за смет пластмаса пластмасови отпадъци безплатни книги

    Оценка на новината

    5.00