• Любопитни факти за Великден

    Любопитни факти за Великден

    Докато у нас, както и в другите страни, част от източното правoславие боядисваме яйце, месим козунак и обикаляме църквата със свещ в ръка, то празнуването има своите специфики по света.

    Любопитни факти за Великден

    Предстои един от най-големите християнски празници - Великден, когато ще си почиваме и ще се радваме на срещите с роднини и приятели. Докато у нас, както и в другите страни, част от източното правoславие боядисваме яйце, месим козунак и обикаляме църквата със свещ в ръка, то празнуването има своите специфики по света.

    Днес ще ви представим, някои интересни факти за този празник:

      1.  Великден е най-големия християнски празник. Някои хора смятат, че това е Рождество, но не е така. Именно на Великден Христос е възкръснал и е доказал, че е син на Господ Бог. От този ден до сега, тази религия се развива със шеметна скорост и печели миларди последователи.

      2.  Според официалните летописи, Исус Христос е възкръснал на 8-ми април.

      3.  Католическият и източноправославният Великден са на различни дати. Случва се и да съвпаднат по едно и също време, но едва на няколко    години веднъж. Освен това, за католиците, този празник е по-важен от Коледа и те го честват по-ентусиазирано. Има идея, дискутирана както от папата, така    и от източните патриарси, Великден да се чества от всички християни на една дата. Предстои да разберем, дали ще се случи.

      4.  Докато сега, яйцата са с множество цветове, в миналото са били само червени и са символизирали кръвта на Исус. Жените са боядисвали яйцата с естествени бои, които са приготвяли от билки и люспи от лук.

      5.  Козунакът е тип обреден хляб, който съдържа мляко и яйца, забранени по време на Великите пости. Този хляб символизира тялото на божият син.

      6.  Зайците всъщност нямат нищо общо с Великден. Те са измислени от протестантите заради децата, които са питали от къде идват яйцата.

      7.  В Германия има обичай коледните елхи да се изгарят на Великден като своеобразен символ на сбогуване със зимата и посрещане на пролетта. Германците търсят скрити великденски яйца из градината и ядат шоколадови зайчета. От векове те палят и великденски огньове. 

      8.  В Австралия например, зайците не са сред любимите великденски животни, защото унищожават реколтата. Точно заради това великденските яйца се носят от торбестото животинче билби, което има голям нос и дълги уши. 

      9.  В много италиански села се разиграват страданията Христови, провеждат се и великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия.

      10.  На Великден в САЩ се организират шествия. Най-големите са в Ню Йорк. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината. Накрая американският президент подарява на всички дървени великденски яйца, подписани от него и от първата дама.

      11.  Всяка година на Разпети петък, на Филипините, млади мъже разиграват разпъването Христово. Те изнасят дървените кръстове до върха на различни хълмове, а после тях самите ги приковават с 5-сантиметрови гвоздеи за ръцете и краката към кръста. Младежите възприемат това като вид изкупление, а католическата църква е категорично против тази традиция.


     

    Великден Традиции Исус Христос

    Оценка на новината

    0